Regija
BELI MANASTIR DEMOGRAFSKI SLABI

Ove godine 29 beba i 81 umrli
Objavljeno 25. srpnja, 2017.

BELI MANASTIR

U siječnju ove godine u Hrvatskoj je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, umrla 6441 osoba, što je više nego u ijednom mjesecu od 1990. godine, čak 42 posto više nego prošlogodišnjeg siječnja i 35 posto više od prosječnog broja umrlih u siječnju tijekom proteklih deset godina. Istovremeno, rođeno je gotovo upola manje djece - 3232. Premda ovako visoku smrtnost stručnjaci pripisuju velikoj hladnoći i jakoj gripi, što ima znatnog utjecaja na smrtnost starije populacije, čini se da nije sve u hladnoći i gripi. Negativni prirodni prirast već dugo je obilježje Hrvatske, pa nije ni čudo da se popis stanovništva iz 1991. godine i posljednji iz 2011. razlikuju za gotovo pola milijuna ljudi.

Provjerili smo odnos novorođenih i umrlih u jedinom baranjskom gradu. Rezultati su - poražavajući. Od 1. siječnja ove godine do jučerašnjeg dana, naime, rođeno je 29 Belomanastiraca, a u istom je razdoblju umrlo 52 više.

- Na belomanastirskim grobljima, Katoličkom, Pravoslavnom i Novom, te onima u prigradskim naseljima, ove je godine pokopana 81 osoba - kaže Srđan Grujić, voditelj Uprave groblja Baranjske čistoće, dodajući kako je broj pokopa iz godine u godinu sve veći.

Istovremeno, u resorni gradski odjel stiglo je 29 zahtjeva za isplatu jednokratne naknade za novorođenu djecu, koja u Belom Manastiru iznosi 1000 kuna. Do kraja godine preostalo je još nešto više od pet mjeseci, pa je teško očekivati da će broj novorođenih biti veći od 78 koliko ih se, sukladno broju isplaćenih naknada, rodilo 2015. godine.

Slično je na području cijele Baranje, u nekim njezinim dijelovima čak i gore. Vidi se to i po broju novoupisanih prvašića u baranjske osnovne škole.

- U OŠ dr. Franje Tuđmana upisalo se samo 44 prvašića, što je čak 33 manje nego 2016. godine - podsjeća ravnatelj škole, Damir Mendler, naglašavajući kako je nekoliko razloga zbog čega je tome tako, ali u prvom redu riječ je o odlascima iz Belog Manastira i negativnom prirodnom prirastu. Isti razlozi odnose se i na drugu osnovnu školu na području grada - OŠ Šećerana, u koju će ove školske godine krenuti 18 prvašića manje nego prošle. Doduše, treba istaknuti kako u ovu školu, osim stanovnika belomanastirskih prigradskih naselja, polaze i učenici iz općine Petlovac. Baranjske jedinice lokalne samouprave na različite načine pokušavaju zadržati mlade na ovom području.

Jedan od njih su naknade za novorođenu djecu. Beli Manastir roditelje novorođenčadi dariva sa po 1000 kuna, isto kao i općine Bilje, Darda i Jagodnjak. Za svako novorođeno dijete isplaćuju po 2500 kuna u Općini Draž, dok Suljošani primaju 1500 ili 2000 kuna, ovisno o tome je li roditelj samohran ili nije. Dio sredstava oročavaju do treće godine djetetovog života, a dio isplaćuju odmah. Po 2000 kuna roditelji novorođene djece dobivaju u Općini Petlovac, a 1200 kuna u Općini Popovac.

Ivica GETTO
Pokopi gotovo svakodnevno

Uvidom u maticu umrlih belomanastirske ispostave Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji utvrđeno je da je 2015. godine na području Baranje umrlo 385 osoba. Situacija se značajnije, posebno ne nabolje, nije promijenila ni prošle godine, pa se iz svega lako može zaključiti kako, praktički, nema dana da u Baranji ne bude jedan ili više pokopa, a u određenim dijelovima godine događa se da ih bude po nekoliko. Tijekom 2015. godine na području Baranje evidentirano je 145 sklopljenih brakova.

Čeminac “najvelikodušniji”

Rekorder što se visine naknada za novorođenu djecu tiče zasigurno je Općina Čeminac. Za svako prvorođeno dijete, naime, isplaćuje se po 7500 kuna, za drugorođeno naknada iznosi 10.000 kuna, trećerođeno 12.500 kuna, a četvrtorođeno i nadalje - 15.000 kuna.

Baranja

ZABRINJAVA BROJ NOVOUPISANIH PRVAŠIĆA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike