Osijek
VRIJE U TRBUHU GRADA

I mi, prodavači, i naši kupci jedva dišemo i kupamo se u znoju!
Objavljeno 22. srpnja, 2017.
Prodavači se žale kako je stanje u zatvorenom dijelu tržnice nepodnošljivo već duže od tri tjedna, otkako su velike vrućine

Prodavači voća, povrća i cvijeća u vanjskom dijelu glavne tržnice na Gajevu trgu naviknuli su na vrućinu tijekom ljetnih mjeseci. Ponekad puhne povjetarac, ponekad se malo naoblači, tada se malo lakše diše ispod suncobrana. Zimski su uvjeti još okrutniji, no naviknuli su, kažu, na otežane uvjete rada na otvorenome.

No prodavači u zatvorenom dijelu tržnice bili su, bar dosad, pošteđeni velikih vrućina i hladnoća. Zimi se taj prostor grije, ljeti rashlađuje klimatizacijskim uređajima. No, ovih dana tomu baš i nije tako!

“Rashlađeno” na 30ºC

Javljaju nam se ovih dana pojedini prodavači, ali i kupci. “Provela sam jutros desetak minuta u zatvorenom dijelu tržnice i mislila sam da će mi srce otkazati. Morala sam se otići kući presvući, ne bih mogla takva mokra od znoja na posao”, jada nam se telefonski Osječanka Tanja. “Kako je tek ljudima koji satima ondje rade?” zapitala se.

Odlučili smo otići na tržnicu i postaviti im to pitanje. Pri ulasku u zatvoreni dio tržnice mjerimo temperaturu - u 9.30 sati iznosila je mrvicu manje od 30 Celzijevih stupnjeva! Zanimljivo, u to je vrijeme vanjska temperatura zraka bila nekoliko stupnjeva niža. Odmah pri ulasku posjetitelja “ošamari” snažan val topline, a zagušljiv ga zrak nastavlja pratiti cijelim putem u razgledavanju izloženih proizvoda. Kupcima i prodavačima znoj kaplje s čela. Iako se osjeća duh uslužnosti i dobre volje prema kupcima, nemoguće je ne zamijetiti porast nervoze na svim prisutnima.

Tako smo došli do prodavačice Aniko i njezine jednako iscrpljene kolegice, koje su se stolnim ventilatorima nastojale koliko-toliko rashladiti. Žale nam se kako je stanje u zatvorenom dijelu tržnice nepodnošljivo već duže od tri tjedna, otkad su počele nesnosne vrućine. Nije im poznato je li tko dolazio provjeravati ispravnost klima-uređaja.

Najteže je starijima

“Trpe i naši kupci, ne samo mi, radnici. Najteže je starijim ljudima, koji su naše najvjernije mušterije, a koji jedva izdržavaju i kratkotrajan posjet zatvorenoj tržnici. Dok prođu štandove, iziđu mokri od znoja i teško dišu”, kažu nam te dodaju kako su im “mesni proizvodi na sigurnom, u vitrinama”.

Nekoliko koraka dalje razgovaramo s gospođom Biserkom, koja na tržnici prodaje svježi sir. “Mi, radnici, mali smo ljudi, nas se nikad i ne pita puno. Preostaje nam jedino prilagoditi se ovakvim uvjetima rata”, kaže nam ne skrivajući ogorčenje. Dodaje kako vrućina nije dobra ni za robu, no njezina je, srećom, u rashladnim vitrinama.

Na izlasku iz zatvorenog dijela tržnice doziva nas prodavačica mesnih proizvoda, gospođa Katarina, kako bi nam termometrom dokazala koliko je trenutačno stupnjeva na njezinu radnom mjestu. “Znate li da radnike pri otvaranju tržnice u 6 sati ponekad zatekne i do 32 stupnja, zato što je cijeli prostor zatvoren preko noći, pa je potrebno nekoliko sati da ga se bar donekle prozrači propuhom”, kaže nam.

Glasovom je reporterskom dvojcu, novinaru od dvedeset i nešto i fotoreporteru u ranim tridesetima, nakon izlaska iz zatvorene tržnice trebalo nekoliko minuta za rekuperiranje i prilagodbu na vanjske uvjete. Ne možemo ni zamisliti kako je provesti osam sati na radnom mjestu u tzv. trbuhu grada dok u njemu “vrije”. A i kupcima bi moglo prekipjeti.

Marko MANDIĆ

Ante Šimić

direktor Tržnice Osijek

Tržnicu hladi 10 klima, ali ovo je pijaca, a ne trgovački centar!

Direktor Tržnice Osijek, Ante Šimić napominje kako zatvoreni dio tržnice hladi čak 10 klimatizacijskih uređaja.

- Jamčim kako zadovoljavamo liječničku preporuku da je u zatvorenome prostoru temperatura niža za pet do šest stupnjeva u odnosu na vanjsku temperaturu. No, riječ je o zgradi staroj 50 godina, koja nije dobro izolirana. Također, svaka mesnica ima svoju rashladnu vitrinu koja dodatno grije taj prostor. S druge strane, dio se korisnika i djelatnika zatvorenog dijela tržnice buni ako se klima-uređaji pojačaju da im “puše na glavu”. Sve je u redu dok vanjska temperatura ne prelazi 30 stupnjeva Celzijevih, ali ako je vani toplije, tada više nije dovoljno ugodno u zatvorenom prostoru. Ipak, treba imati na umu da je to pijaca, a ne trgovački centar - komentira Šimić.

Inače, na Tržnici Osijek objašnjavaju kako će se i ovaj problem riješiti realizacijom projekta energetske učinkovitosti, kojim će se sav sustav hlađenja, grijanja i zračenja centralno povezati, a tržnica će struju proizvoditi sama preko solarnih panela.

- Sve vitrine bit će jednoobrazne i priključene na centralno hlađenje, pa neće grijati prostor. Jamčim da će tada naša tržnica biti jedna od najljepših u ovom dijelu Europe - obećava Šimić.

rješenje

REALIZACIJA PROJEKTA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike