Osijek
PAVILJON GRADSKI VRT

Novi će park biti završen do polovine kolovoza
Objavljeno 21. srpnja, 2017.
Trenutačno se postavljaju rubnjaci između triju zelenih otoka na koje će se nasipavati humus, sijati trava...

Nakon prvotnih poteškoća s uklanjanjem starih platana ispred Paviljona Gradski vrt i odgađanja početka radova, projekt koji je službeno počeo 11. svibnja polako se privodi kraju. Površina od 2600 četvornih metara, ispred novog restorana Muzej okusa, između bazena Gradski vrt i Doma za starije i nemoćne osobe, s izlazom na Ulicu Martina Divalta, počinje poprimati obrise modernog trga.

Da radovi teku u skladu s dinamičkim planom, potvrdio je Ante Grubišić, glavni nadzorni inženjer iz tvrtke Trinas d.o.o. Trenutačno se, kažu, postavljaju rubnjaci između triju velikih zelenih otoka na koje će se uskoro nasipavati humus, sijati trava i posaditi osamnaest sadnica američkog koprivića, uz različito sezonsko cvijeće u središnjem dijelu.

- Specifičnost je ovoga trga završna obloga, materijal stabilizer. Riječ je o smjesi određene granulacije šljunka koji je pomiješan s egzotičnim, sjeckanim biljem, a služi kao vezivo umjesto cementa. Završna podloga izgleda kao šljunak, ali je umnogome kompaktnija, to vezivo ne mijenja boju šljunku, ali ga povezuje da ima dovoljno nosivosti za dostavna vozila i brojne pješake. Ovaj inovativni materijal propušta vodu, stoga neće biti problema ni s odvodnjom ili poplavama - ističe Grubišić. Dodaje kako se ovaj materijal koristi već 20 godina diljem svijeta, ali je u ovom dijelu Hrvatske velika novost.

Voditelj gradilišta Luka Pervan pokazuje nam granitne kocke koje će okruživati središnji dio trga poput čvrstog graničnika.

- Stabilizer bi nam na gradilište trebao doći za petnaestak dana, dok će za postavljanje njegove smjese biti potrebna najviše dva dana, jer to iznimno brzo riješe dovršitelji za asfalt - objasnio nam je Pervan, ističući kako na gradilištu ne postoje nikakve komplikacije, a sva se manja iznenađenja efikasno rješavaju u hodu.

Naposljetku, zadovoljstvo napretkom radova iskazala je i pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo grada Osijeka Branka Andraši, pojasnivši kako su radovi bili prolongirani zbog uklanjanja masivnog korijenja starih platana koje se zavuklo i u podzemne instalacije. Radovi će u cijelosti biti završeni najkasnije do sredine kolovoza. Inače, cjelokupan je prostor ispred Muzeja okusa predviđen isključivo za pješake i dostavna vozila, dok se parkiralište za 70 vozila premješta iza Paviljona Gradski vrt. Građani će na novom trgu moći koristiti 20 stalaka za bicikle i deset klupa, a osvjetljivat će ga 23 cestovne svjetiljke.

Marko MANDIĆ
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

Najčitanije iz rubrike