Regija
VUKOVARSKI VODOTORANJ U OBNOVI

Nove vizure za 15 mjeseci, cijena 25 milijuna kuna
Objavljeno 18. srpnja, 2017.
Vodotoranj bi trebao biti samoodrživ uz donošenje novih radnih mjesta

VUKOVAR - Projekt na koji su Vukovarci, s nestrpljenjem i, dakako, ne bez emocija, čekali puna dva desetljeća napokon je krenuo u realizaciju! Riječ je naravno o obnovi, odnosno rekonstrukciji vukovarskog vodotornja, 50-metarskog objekta čija se silueta sa svih svojih 640 ratnih rana izdiže nad danas obnovljenim Vukovarom i koji je u kolektivnoj hrvatskoj svijesti prepoznatljiv simbol stradanja, ali i otpora Vukovara i Vukovaraca agresiji na Hrvatsku 1991. godine, a s kojim su ostali neraskidivo vezani. I sam gradonačelnik Ivan Penava svjedobno je kazao kako je priča o vodotornju za Vukovar i Vukovarce “sveta stvar”.

Simbol zauvijek

S hrvatskom zastavom što se vijori ponad grada, ostat će vodotoranj autentičnim svjedokom, trajnom opomenom na vukovarsku, ratnu 1991. Ali, jednako tako, taj spomen na zajedništvo u prošlosti prerastao je danas u simbol hrvatskog zajedništva u budućnosti. Naime, “projekt vodotoranj” je, na poziv za donatorsku akciju iz Vukovara, ujedinio Hrvatsku od Iloka do Dubrovnika, a sada započetom rekonstrukcijom vodotoranj, u najkraćem, ostaje očuvan sa svojim ratnim ranama, ali kao mjesto novog života gdje će, uz memorijalni prostor s najsuvremenijom multimedijskom tehnologijom, biti i vidikovac, panoramsko dizalo, i sve uklopljeno u okolni park s nizom javnih sadržaja.

– Raduje nas, i iznimno smo zadovoljni, što su krenuli radovi na prenamjeni i sanaciji vukovarskog vodotornja. Taj je trenutak i najbolja prigoda da još jednom mi iz Vukovara zahvalimo svima koji su sudjelovali u velikoj donatorskoj akciji koja je prešla granice Hrvatske, obuhvatila cjelokupno iseljeništvo i doista pokazala ono istinsko hrvatsko zajedništvo koje nije nestalo, kao i da obični, mali ljudi itekako osjećaju Vukovar i nose ga u srcu, što su i pokazali brojnim donacijama – izjavio je zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček, dodajući da će Vukovar nakon završetka radova dobiti istinski simbol Domovinskog rata.

Turistička atrakcija

– No vodotoranj neće biti samo mjesto gdje ćemo moći dobiti informacije o obrani Vukovara i o vodotornju, već i nova turistička atrakcija za sve građane Hrvatske i sve turiste koji dolaze u Vukovar. Vjerujem da neće biti osobe koja neće imati želju otići na vodotoranj i uživati u pogledu na grad. Dobit ćemo novu turističku ponudu u Vukovaru, k tome takvu kakve nema nigdje u Hrvatskoj – zaključio je Pavliček. Dodao je i kako bi vodotoranj, u konačnici, trebao biti dijelom Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar, ali pritom biti i samoodrživ uz donošenje novih radnih mjesta u Vukovaru.

Prema službenim podacima iz gradske uprave grada heroja, realizacija projekta provodi se u dvije faze – prvi dio obuhvaća rekonstrukciju vodotornja i gradnju parkirališta za osobne automobile i autobuse, a drugi dio su popratni sadržaji poput ugostiteljskog objekta s dječjim igralištem, auditorija s pogledom na Dunav, parka.... Odmah nakon potpisivanja ugovora za izvršenje prve faze počeli su, 1. lipnja, i radovi čiji je izvođač tvrtka Planum – građenje d.o.o. Rok završetka radova je 16 mjeseci. Cijena radova prve faze iznosi 25,3 milijuna kuna (s PDV-om).

Donacije iz 17 država

Inače, akcija prikupljanja donacija za obnovu “Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva” službeno je završena sredinom svibnja ove godine, a krenula je početkom 2016. Od početka projekta preko tzv. donacijskog telefona uplaćeno je 1.886.119,68 kuna, a bilo je 377.223 poziva, dok je ukupni iznos donacija zaključno s 11. svibnja 2017. iznosio – 17.888.392,53 kuna. U akciji je sudjelovalo 5076 fizičkih osoba, 1156 pravnih osoba, velik broj gradova i općina iz Hrvatske, udruge, ustanove, vjerske zajednice, škole i vrtići..., kao i građani iz ukupno 17 država. Svojim su se donacijama uključili Hrvati iz Kanade, SAD-a, Ekvadora, Australije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Švedske, Norveške, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Poljske, Belgije, Nizozemske, Francuske. Hrvatsko zajedništvo, isticali su tada iz Grada Vukovara, bilo je važnije od novčanog iznosa...

K tome, u zaključku sa sjednice Vlade Republike Hrvatske održane u Vukovaru 17. studenoga 2016., uoči 25. godišnjice tragedije tog hrvatskog grada na Dunavu, stoji kako vukovarski vodotoranj predstavlja simbol zajedništva hrvatskog naroda, a njegova je obnova od općeg interesa za Republiku Hrvatsku. Zbog toga će se razlika od iznosa skupljenog donacijama do ukupnog iznosa potrebnog za obnovu, a najviše do 18,5 milijuna kuna (s PDV-om) osigurati iz državnog proračuna RH. Cijena kompletnih radova će, naime, računa se, premašivati svotu od 30-ak milijuna kuna.

Sanja BUTIGAN
BIO MEĐU NAJVEĆIMA U EUROPI

Na uzvisini ponad Dunava, u naselju Mitnica, vukovarski novi vodotoranj sagrađen je 1968. godine, kada je, s kapacitetom rezervoara od 2200 kubičnih metara, bio među najvećim građevinama te vrste u Europi. Već i u godinama prije Domovinskog rata vodotoranj nije više služio kao hidrotehnički objekt.

Vukovarci se sjećaju da je prvi put vodotoranj gađan 28. kolovoza '91. neprijateljskim topovima s Dunava. Nakon povratka u srušeni Vukovar, 1998. godine, skupina branitelja penjala se kroz ruševno zdanje i iznova na vodotoranj izvjesila hrvatski stijeg. Bila je to 40-metarska hrvatska zastava s tribina Poljuda, koja je godinama u jednom vojnom ruksaku čekala kraj okupacije i hrvatski povratak u Vukovar. Inače, i u 90 dana opsade Vukovara 1991. branitelji grada su, pod kišom granata, uvijek iznova na vodotoranj dizali hrvatsku zastavu.

Cijena kompletnih radova premašivat će tridesetak milijuna kuna

Možda ste propustili...

ŠRU SAVA OBILJEŽIO 90 GODINA RADA

Na ribičkom kupu bilo 15 natjecatelja

U BOGOSLOVNOM SJEMENIŠTU

Susret je roditelja bogoslova i đakona

MALIŠANI SE VRAĆAJU U LIPNJU

Pri završetku obnova vrtića

Najčitanije iz rubrike