Osijek
RAVNATELJSTVO KBC-A OSIJEK PODRŽAVA INICIJATIVU RODITELJA

Roditelji pokrenuli peticiju za spašavanje radnog mjesta terapeutkinje Maje na Pedijatriji
Objavljeno 8. srpnja, 2017.

Prema službenim podacima ravnateljstva KBC-a Osijek, ova najveća zdravstvena ustanova u istočnoj Hrvatskoj trenutačno zapošljava šest radnih terapeuta, od kojih su tri zaposlena na neodređeno, a tri na određeno. Dva terapeuta rade u OFMIR-u, dva na Pedijatriji, jedan na Psihijatriji te jedan na Klinici za anasteziologiju i JIL.

Prema riječima zamjenika ravnatelja KBC-a Osijek dr. Vlatka Kopića, terapeutima koji su zaposleni na određeno ugovori istječu 31. srpnja, ili 18. kolovoza. No, Upravno vijeće KBC-a Osijek, osim što je uputilo zahtjev prema Ministarstvu zdravstva Osijek da se ovi ugovori produže, ili da se terapeutima daju radna mjesta na neodređeno, uz to je uputilo i dodatan zahtjev za zapošljavanje još dva radna terapeuta.

- Mi trebamo još dva dodatna terapeuta jer su nam oni nužni i na Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek. Osobno sam u međuvremenu kontaktirao i pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom te saborsku zastupnicu Ljubicu Lukačić da nam pomognu, a drago mi je da su akciju podrške radnim terapeutima pokrenuli i roditelji. Vrlo je važno da djeca ovu vrstu pomoći dobiju upravo u našoj ustanovi, gdje se pruža tercijarna zdravstvena zaštita i koja je centar izvrsnosti - komentirao je situaciju dr. Kopić.

Inače, nakon vijesti da je jedna od radnih terapeutkinja kojoj neće biti produžen ugovor upravo ona s Pedijatrije (jedna od samo dva), roditelji djece koja idu na terapiju u srijedu navečer pokrenuli su peticiju pod nazivom “Povlačenje otkaza radnom tereputu Maji u KBC-u Osijek”. Tako u peticiji pozivaju sve prijatelje i poznanike da je potpišu “jer se radi o terapeutkinji koja je izvrsna u onome što radi i djeca je obožavaju”.

- Peticiju je pokrenula jedna mama, a vrlo brzo se proširila po društvenim mrežama. Na Pedijatriji su samo dva terapeuta koji rade u dvjema smjenama i nema praznog hoda. Svima nama djeca stignu tek jednom tjedno na terapiju po 45 minuta. Terapeutkinja Maja je divna osoba i doista je pogodila svoj životni poziv, a djeca ju vole. Znate, djeca se ne vežu uz sobu u koju idu na terapiju, nego uz osobu, i njima nije svejedno da im se sada promijeni terpeutkinja. Brojni su razlozi da ju se zadrži - naglašava Gorana Jurić, koja je odmah po otvaranju peticije pomogla u njezinu širenju po društvenim mrežama, a čije je dijete također pacijent terpeutkinje kojoj je u petak službeno bio posljednji dan na radnom mjestu u sklopu ugovora koji joj istječe. Recimo kako je u petak do podneva na peticiji bilo već 426 potpisa, a moguće ju je i dalje potpisati i podijeliti na web-adresi https://www.onlinepeticija.com/povlaenje_otkaza_radnom_terapeutu_maji_u_kbc_osijek. N. Z. Eberhard

BROJ RADNIKA U KBC-u SMANJIVAT ĆE SE KROZ DUŽI NIZ GODINA

Ravnateljstvo KBC-a Osijek jučer je reagiralo i na informaciju kako će bez produženja ugovora na određeno ostati 80 osoba. Tako napominju da je iz Minstarstva zdravstva stigla preporuka, a ne naputak, da se broj zaposlenih vrati na onaj broj od 1. siječnja 2016. Prema službenim podatcima, riječ je o 3090 djelatnika, a sada ih je točno 3137, što govori o potrebi za smanjenjem 47 zaposlenih osoba.

- No, nitko nije rekao do kada to moramo napraviti. To se neće dogoditi ovaj mjesec, ni sljedeći, nego kroz određeni broj godina - tvrdi pomoćnik ravnatelja KBC-a Osijek, dr. Vlatko Kopić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike