Kultura
SPEKTAKL CARSKOG RUSKOG BALETA „LABUĐE JEZERO“

U Vukovar dolazi jedan od najvećih i najpoznatijih baletnih ansambala na svijetu
Objavljeno 6. srpnja, 2017.

U subotu, 8. srpnja, u Vukovaru će nastupiti jedan od najvećih i najpoznatijih baletnih ansambala na svijetu - Carski ruski balet iz Moskve. Pod pokroviteljstvom Grada Vukovara, u veličanstvenom vanjskom prostoru Gradskog muzeja Vukovar te u prirodno čarobnom ambijentu perivoja dvorca Eltz na obali Dunava, izvest će najizvođeniji balet svih vremena “Labuđe Jezero” P. I. Čajkovskog.

Plesni ansambl Imperial Russian Balleta osnovali su 1994. Gediminas Taranda, solist Boljšoj teatra, dobitnik mnogih nagrada i priznanja za ples i koreografiju te Nikolaj Ankošin, solist baletne grupe Igor Mišejev Folk Dance, na inicijativu svjetski poznate primabalerine Maje Pliseckaje, kraljice ruskog baleta te simbola Boljšoj teatra, koja postaje njihovom počasnom predsjednicom.

Ansambl broji 40 umjetnika iz najboljih baletnih škola Rusije: Moskve, Sankt Peterburga i Perma. Djeluju pod mentorstvom uglednih baletnih učitelja, a njihovo se stvaralaštvo temelji na izvedbama klasičnih baletnih djela i plesnim uratcima suvremenih autora. Predstave uključuju virtuozan ples i prekrasne kostime Boljšoj i Mariinsky teatra. Bogat repertoar, virtuozna plesna umijeća te gostovanja diljem svijeta svrstavaju ansambl u sam vrh svjetske baletne scene.

Ansambl je član Europskog kulturnog centra u Moskvi, pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, a Gediminas Taranda jedan je od osnivača kulturnog centra.

“Labuđe jezero“ balet je u tri čina, glazba P. I. Čajkovskog i koreografija Ivanova i Petipe. Solistica Lina Seveliova, rođena 1990. u Moldaviji, školovala se na National Chisinau Choreography Collegeu i na Academy of Music Theatre and Fine Arts, kao solistica imala je stalan angažman u Nacionalnoj moldavskoj operi i Moldavian National opera and Ballet, dobitnica je mnogih nagrada za svoje plesno umjeće i zapažene glavne uloge u predstavama: Cipollino, Uspavana ljepotica, Giselle, Romeo i Julija, Orašar, Labuđe jezero, Valpurgina noć, Don Quijote. Plesni virtuoz Nariman Bekzhanov školovanje je završio 2002. na Akademiji koreografije u Almatyju, gdje je i proglašen najboljim studentom akademije. Od 2000. do 2002. član je ansambla Jung Classical Ballet, pod umjetničkim vodstvom Bulata Ayupova, a od 2002. do 2004. vodeći solist u Abay State Opera and Ballet Theatre u Almatyju, Kazahstan te je od 2005. vodeći solist Carskog ruskog baleta. Otplesao je mnoge glavne uloge u baletima: Shopeniana, Carmina Burana, Carmen, Uspavana ljepotica, Giselle, Romeo i Julija, Orašar, Labuđe jezero, Valpurgina noć...

“Labuđe jezero” je najpoznatiji bijeli balet koji je skladao P. I. Čajkovski u kojem se princ Sigifrid zaljubljuje u kraljicu labudova Odette, koja je pod kletvom zlog čarobnjaka Rothbarta. Princ obećava prekrasnoj Odette da će se vratiti po nju i spasiti ju, no Odile, čarobnjakova kći, vodi princa na pogrješan put. Hoće li princ pronaći svoju pravu ljubav i hoće li dobro pobijediti zlo? N.Vek.

Ansambl broji 40 umjetnika iz najboljih baletnih škola Rusije

Možda ste propustili...

NATJEČAJ ZA NAJLJEPŠE DOMOLJUBNE STIHOVE

Najbolji Ante Ćurić iz Bjelovara

U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU U POVODU 100. ROĐENDANA

Svjedočanstvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom

Najčitanije iz rubrike