Regija
HPD “BELIŠĆE”

Planinarili u Alpama i Dolomitima
Objavljeno 27. lipnja, 2017.

BELIŠĆE

Od 22. do 25. lipnja belišćanski planinari proveli su nezaboravane dane na planinarenju u Julijskim Alpama Slovenije i Dolomitima u Italiji. U četvrtak, 22. lipnja, u 5 sati ujutro grupa od devet članova HPD “Belišća”, pod vodstvom planinarskog asa Društva Slobodana Solde, uputila se u pravcu Slovenije (Julijske Alpe) i jedne od najatraktivnijih planinarskih destinacija Dolomita.

Prvoga dana krenuli su na Triglav i Prisojnik na kojima su neki od suputnika bili u ranijim pohodima. Na visini od 1226m u planinarskom domu Koča na Gozdu prenoćili su, te ujutro nastavili dalje do Erjavčeve koče. Tu su ostavljena vozila i kreću prema cilju - Slemenova špica na 1911m. Na jednom dijelu staze četvero najspremnijih pod vodstvom Slobodana Solde kreće na feratu - vertikalni strmi prijelaz osiguran sajlama i klinovima, preko Male Mojstrovke.

Drugi dan nastavljaju put u pravcu Italije. Dolaze na područje Dolomita, koji ima 21 vrh iznad 3000 metara. Tu su najljepši alpski krajolici s vertikalnim stijenama, strmim liticama, visokim kamenim tornjevima, jezerima, uske i duboke zelene doline, potoci i slapovi.

Trećeg dana u jutarnjim satima kreću u pravcu Passo Falzarego i cilj im je planinarska tura oko masiva Tofana, spustiti se transverzalnom stazom kroz kanjon i dolinom koja je park prirode Dolomiti – Parco naturalle delle Dolomiti d Ampezzo.

Četvrtoga dana jaka kiša mijenja njihov plan – tura pod južnom stijenom Marmolade. Napuštaju apartmane i nakon posjete suvenirnici kreću prema Hrvatskoj. Usput pada dogovor za posjet Postojnskoj jami.T.L.

Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike