Osijek
PREMIJERA DOKUMENTARCA “GOSPA OD UTOČIŠTA”

Prvi dokumentarac o svetištu Gospe Aljmaške
Objavljeno 23. lipnja, 2017.

Prvi dokumentarni film u kojem je u cijelosti sažeta cjelokupna povijest najvećeg marijanskog svetišta u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, onoga u Aljmašu, pod nazivom “Gospa od utočišta”, premijerno je prikazan u srijedu upravo u Osijeku, i to u velikoj dvorani pastoralnog centra Vikarijata u Osijeku.

Iako je film tek sada doživio svoju premijeru, recimo kako je već nagrađen Velikom nagradom (Grand Prix) za najbolji film na Festivalu hrvatskih katoličkih filmova u Trsatu, kao i nagradom za najbolju glazbu. Iza filma ponovno stoji jedan od najplodnijih producenata dokumentarnih filmova slične tematike iz ovog dijela Hrvatske, a riječ je o Antunu Ivankoviću, predsjedniku Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.

- Prije ovog filma snimio sam dokumentarac “Draga Gospa Ilačka”, koji je premijerno prikazan 2010., i tada osvojio nagradu za najbolji film i najbolju glazbu. Ohrabren tim uspjehom već 16. srpnja 2010. osvanuo sam kod župnika Markića u Aljmašu i predložio mu da radimo film o Gospi Aljmaškoj jer sam smatrao da su najveće svetiše u našoj nabiskupiji te njegova burna prošlost i stradanje vrijedni dokumetarca. Radili smo ga čak sedam godina, zbog toga što nismo imali dovoljno sredstava i što nam je jedan redatelj otkazao i nije mogao završiti film, a scenaristica se nije slagala s našom vizijom. Na kraju sam došao do redatelja Srđana Segarića, koji je prihvatio molbu da montira ovaj dokumetarac. Zahvalan sam svima koji su sudjelovali u njegovu stvaranju, posebno brojnim snimateljima te župi u Aljmašu, koja je prepoznala ovu priču, i Nadbiskupiji, koja je odobrila da ja ovo mogu raditi. Film je slagan kronološki, od prvog spomena Aljmaša u povijesti pa sve do današnjeg dana, s posebnim osvrtom na stradanja u Domovinskom ratu i svečani povratak 1998., kada se kip Gospe Aljmaške vratio i kada je započela obnova svetišta - naglasio je Ivanković.

Realizacijom filma izrazito je zadovoljan i župnik Ante Markić.

– Ovo je prvi film koji je obuhvatio cijelu povijest aljmaškog svetišta, koje je tu više od 300 godina. U filmu se prvi put vidi kako su svetište ustanovili isusovci, a najveći naglasak stavljen je na Domovinski rat, koji je trajao sedam godina, i to su najteži trenuci svetišta, kada je ono bilo porušeno do temelja. No, mi smo za samo tri godine sve ponovno podigli, iako se crkve grade i 30 godina. To govori koliko je naš čovjek privržen Gospi, a mi smo poznati kao marijanski narod. Zanimljivo je i da u svetište danas dolazi i pet puta više hodočasnika nego prije rata te je upravo zbog rušenja i okupacije postalo poznato u cijelom svijetu - kometirao je aljmaški župnik Markić. Recimo kako bi film svoju televizijsku premijeru trebao imati 15. kolovoza, za Veliku Gospu, na HTV-u, a 27. lipnja bit će izvedena i njegova vukovarska javna projekcija, u Dvorani sv. Bone.

Nefreteta Z. EBERHARD

Ivan Anušić

župan osječko-baranjski

Žalosti me što su ovakvi filmovi plod truda jednog čovjeka

Dokumetarac o Gospi Aljmaškoj, među ostalima, finacirali su i Osječko-baranjska županija te Općina Antunovac. Upravo stoga na premijeru je stigao i župan Ivan Anušić. “Ovaj film pokazuje povijest hrvatskog naroda upravo kroz katoličku vjeru i marijansko svetište te kako je vjera pobijedila sve ono što je 1991. zadesilo Hrvatsku i našu županiju. Moram priznati kako mi je drago da se snimaju ovakvi filmovi, ali me žalosti što su u pravilu svi filmovi koje Antun Ivanković realizira plod individualnog truda jednog čovjeka, a ne sustavnog truda svih.”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike