Osijek
OBILJEŽEN SVJETSKI DAN IZBJEGLICA

Priprema za integraciju izbjeglica u društvo
Objavljeno 21. lipnja, 2017.

“Hrvatska: zemlja utočišta” naziv je izložbe u utorak postavljene u prostorijama Esseker centra, u organizaciji splitske udruge “MI”, a u povodu Svjetskog dana izbjeglica. Izložba donosi priču o dvojici iračkih izbjeglica koji su, nakon što su vraćeni iz Austrije, budućnost odlučili graditi u Hrvatskoj.

Izložbi je prethodila proslava interkulturalnosti “Različiti, a ravnopravni”, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Osijek i pod pokroviteljstvom Grada Osijeka te podršku udruge “MI”, čija direktorica Nives Ivelja kaže kako se ta udruga želi adekvatno pripremiti za prihvat ljudi koji se odlučuju za Hrvatsku kao svoju krajnju destinaciju.

- Trenutačno je nekoliko stotina izbjeglica pod zaštitom i očekuje azil, a neki su ga već i dobili. Oni se u procesu integracije nastoje osposobiti za novi život, stvoriti uvjete za prosperitet obitelji, za obrazovanje, posao, zdravstvenu zaštitu, smještaj i sve ono što znači dobru uključenost u društvo - naglasila je Ivelja.

U Esseker centru organiziran je naposljetku i okrugli stol o temi iskustva i prilike za pripremu integracije i inkluzije izbjeglica u RH. Glavni je cilj ovoga projekta unaprjeđenje uvjeta za kvalitetnu integraciju izbjeglica i stvaranje pozitivnih stavova u našem javnom prostoru, s fokusom na potencijalne sredine za prihvat i integraciju izbjeglica, a među kojima je, rečeno je, i Osijek.

M. Mihelić

U Esseker centru postavljena je izložba “Hrvatska: zemlja utočišta”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike