Dome slatki dome
KLIMA - UREĐAJI I ŽIVOTINJE

Umjerenost u rashlađivanju kućnih ljubimaca
Objavljeno 21. lipnja, 2017.

Vlasnici pasa trebali bi biti umjereni kada je u pitanju rashlađivanje kućnih ljubimaca. Toplinski udar se prepoznaje po bezvoljnosti, ležanju, odbijanju hrane i vode, u težim slučajevima pas povraća, ne reagira na pozive i ima povišenu temperaturu tijela, više od 42 stupnja, koja može biti fatalna.

Psi koji žive u stanu reagiraju na sličan način na promjene temperature kao i ljudi. S obzirom na to da više puta u toku dana napuštaju stan, i oni su izloženi velikim temperaturnim razlikama. Tijelo psa kao i vlasnika doživljava temperaturni šok svaki put kada izlazi iz klimatizirane prostorije na paklenu vrućinu. Mačke ne izlaze, pa su i bolje prilagođene, a i sklone se u drugu prostoriju ili ispod nekog dijela namještaja. Ipak, iako i psi i ljudi ne podnose dobro nagle temperaturne razlike, bitno je istaknuti da pas, kao i mačka, nemaju jednak metabolizam kao ljudi, odnosno imaju različite potrebe kad je riječ o smještaju i ishrani. Kućni ljubimci imaju i različitu tjelesnu temperaturu. Tu je još i činjenica da se psi i mačke ne znoje (osim između jastučića na šapama), što im dodatno otežava termoregulaciju. Kućne ljubimce moguće je rashladiti klima-uređajem, ali umjereno, da životinja ne bude na direktnom udaru ventilatora. Razlika između vanjske i unutrašnje temperature ne bi trebala biti veća od sedam stupnjeva.

Životinje se u prirodi najčešće rashlađuju kupanjem u vodi. Zato je dovoljno da papigi samo ponudite posudu s vodom i ona već zna kako se rashladiti. Važnije od kupanja je da joj ponudite dovoljne količine svježeg voća i povrća i time omogućite da se dodatno rehidrira i dođe do nužnih elektrolita i vitamina. Kavez s pticom ne bi trebao biti na propuhu ili suncu, a isto vrijedi i za ostale sitne životinje. J.Kn.

Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike