Regija
19. NARAŠTAJ DRAGOVOLJNIH ROCNIKA

Prisegnulo 397 ročnika
Objavljeno 18. lipnja, 2017.

POŽEGA

U središtu za temeljnu obuku Hrvatske vojske u Požegi, u vojarni 123. brigade HV-a, pripadnici 19. naraštaja dragovoljnih ročnika gromoglasno su izrekli: “Prisežem!”. Prisegnulo je 397 ročnika, među kojima 93 ročnice, što čini oko 25 posto od ukupnog broja. Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine obuku je završilo 6.252 ročnika, od toga 647 žena. Tijekom osposobljavanja ročnicima pripada mjesečna novčana naknada koja je od ove godine povećana s 1.190 kuna na 1.995,60 kuna neto. Prisezi su nazočili rodbina i prijatelji ročnika, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov, više visokih časnika i dočasnika HV-a, zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, policije, vjerskog i javnog života, kojima je domaćin bio brigadir Milan Čorak, zapovjednik Središta za temeljnu obuku Hrvatske vojske u Požegi.

General zbora Mirko Šundov čestitao je ročnicama i ročnicima na položenoj prisezi.

- Time nastavljate tradiciju hrvatskih sinova i kćeri koji su ponosno služili i služe domovini. Ovdje ćete se susrest s brojnim izazovima. Od svih vas očekujem profesionalno izvršenje dobivenih zadaća, međusobno uvažavanje i dosljedno pridržavanje svih procedura i postupaka kako biste uspješno proveli svoju obuku – rekao je general zbora Mirko Šundov.

Čestitao je i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević.

- Nikada ne zaboravite naše temelje, a to je Domovinski rat i naši branitelji – rekao je, između ostalog, Krstičević. Dragovoljnim vojnim osposobljavanjem ročnici stječu znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Oružanim snagama RH te za služenje u pričuvnom sastavu OS RH. Istovremeno ispunjavaju i uvjet za prijam u djelatnu vojnu službu, odnosno stječe se mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi. Nakon temeljne obuke od mjesec dana, specijalistička se obuka nastavlja na vojnom poligonu u Gašincima. U skladu s postignutim rezultatima u obuci, odabranim ročnicima može se ovisno o stručnoj spremi ponuditi sklapanje ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika i dočasnika (SSS), odnosno o izobrazbi časnika (VŠS i VSS).

Nakon svečanosti polaganja prisege gosti su razgledali taktičko-tehnički zbor u krugu požeške vojarne, gdje su se upoznali s naoružanjem i opremom. AGM Kruna

Nema uvođenja vojnog roka

Novinari su Krstičevića pitali i o rokovima uvođenja najavljivanog obveznog služenja vojnog roka, na što je ministar istaknuo kako je fokus sada na tome da se pomlade hrvatske oružane snage. “Mladi donose novo iskustvo, novu energiju, novu sposobnost. To nam je danas potrebno u Hrvatskoj”, rekao je. Što se pak tiče temeljnoga vojnog osposobljavanja, ministar je izjavio da više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka te da vjeruje “da ćemo ove godine donijeti odluku u kojem pravcu ići”.

Možda ste propustili...

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

Najčitanije iz rubrike