TvObzor
MILE KEKIN

Želim kroz glazbu i stihove sačuvati meni drage slike od zaborava
Objavljeno 16. lipnja, 2017.
Hladno pivo priprema proslavu 30 godina sljedeće godine, kad će izaći i The Best Of kolekcija, nakon koje slijedi turneja po većim gradovima

Frontman grupe Hladno pivo Mile Kekin odlučio je uz rad s bendom baciti se i u solo vode te kroz glazbu i stihove podsjetiti sebe i upoznati publiku sa svojim životom kao mladića – prvi automobil, prva ljubav, prvi studentski dani...

Više o odluci za takvim potezom i detaljima o novoj pjesmi i albumu otkrio nam je u razgovoru za TV Obzor, a doznat ćete i što bi promijenio da se može vratiti u ta davna vremena, kako će provesti ovo ljeto i kako izgleda njegov život kad se ne pojavljuje u javnosti.

Za početak vratimo se – na početak. Zašto ste se uopće latili gitare, krenuli pisati pjesme, a poslije ih i 'urlati' u mikrofon?

- Mislim da je najveći razlog bila samoća izazvana prečestim selidbama. Moji su roditelji, naime, smatrali da se klinci svagdje dočekaju na noge. Tako sam se na početku srednje škole našao u kući na brdu. Ondje sam samoću položio s pet. Gramofon se non-stop vrtio. Slušao sam sve, od Yu-rocka, preko američkog folka, heavy metala, gospela, bluza do punka. Ali sada kad gledam što je ostalo od tih silnih albuma, vidim da su to mahom veliki pjesnici.

Patetika i velike riječi

I tad sam, očito, najviše cijenio one koji su znali s riječima, koji su pričali priče u kojima sam se mogao prepoznati, koji bi mi dali osjećaj pripadanja njihovu plemenu čak tamo na brdu, na kraju ulice, na debeloj periferiji. Ideja da neki ljudi mogu uzeti samo gitaru u ruke i snagom riječi i melodije oživjeti cijeli svemir likova, a onda ih odvesti od kolijevke do groba u tri-četiri minute potpuno me fascinirala. Htio sam biti takav tekstopisac, sažet i ubojit. Paralelno sam počeo voditi dnevnik. Prije spavanja naškrabao bih što mi se taj dan dogodilo. Bilo je tu puno patetike i velikih riječi kao što srednjoškolskim dnevnicima i priliči, ali ponešto je bilo uistinu dobro, pa se našlo na “Džinovskom” albumu koji je svima nama u Hladnom pivu promijenio život, a mene katapultiralo u tekstopisce.

Predstavili ste prvi samostalni singl, autobiografsku pjesmu “Reno 4” koja govori o vašem prvom automobilu. Što ste sve s njim proživjeli, kakve vas uspomene vežu uz taj auto?

- To su mi prva kola koja su bila samo moja i ničija. Dobio sam ih s cirka 20 godina, taman na prvoj godini studija. Kako sam u to vrijeme živio na rubu grada u kući na brdu totalno mi je živnuo društveni život. U njima sam vozio opremu na prve svirke, u njega se zaletjela nova novcata Mazda i sva se skršila. Meni nije bilo ništa. Bila je to neka produžena verzija Renaulta pa sam u njemu čak radio i tulume, ljubio, a bogme i vozačku izgubio.

Mogao sam više uživati

Koliko se i po čemu Mile koji je vozio 'quatro' promijenio do danas?

- Promijenila se država, valuta, broj stanovnika, društvene vrijednosti, klima, pa sam se naravno i ja transformirao u čovjeka u najboljim godinama. Sad još samo moram otkriti zašto te godine zovu najboljima. Meni su i one bile sasvim u redu.

Biste li nešto promijenili ili se odvažili na nešto da se sad možete vratiti u ta davna vremena?

- Ne volim razmišljati o tome što bi bilo kad bi bilo ili što bi se dogodilo da sam nekad drugačije postupio. Ali hajde. Manje bih gradio i ulagao, a više bih trošio na putovanja. Mislim da sam u svojim dvadesetima bio premalo opušten, mogao sam više uživati i zezati se.

Većina glazbenika prije nego što krene u solo vode potpuno napusti bend, a kod vas to nije slučaj. Kako ćete uskladiti samostalni rad s radom Hladnog piva?

- Hladno pivo priprema proslavu 30 godina sljedeće godine, kad će izići i The Best Of kolekcija, nakon koje slijedi turneja po većim gradovima. Zato smo najavili da ćemo se ove godine malo pritajiti. Stoga sam odlučio malo se baciti u solo vode da se malo osvježim. Nije to teško uskladiti, jer su svirke vikendom, probe Piva ujutro, a mojih solo glazbenika popodne.

Vožnja radijskim valovima

Kako ste se baš sada odlučili na solo vode i što vam je cilj? Što možemo očekivati? O čemu ćete još govoriti u pjesmama i kome će biti posvećene?

- Cilj mi je napisati neku vrstu glazbene autobiografije. Sačuvati neke meni drage slike od zaborava, kroz glazbu i stihove. “Reno 4” je baš takva pjesma. S jakim slikama kao neki kratki film, isječak iz kućne filmske kolekcije. Na tom tragu će, vjerujem, biti ostatak albuma. Htio bih zadržati taj feeling optimistične melankolije i na ostatku albuma.

Rekli ste da ćete do kraja godine objaviti i prvi solo album.

- E to ću još vidjeti. Postoji šansa, naime, da moj solo album izađe tek nakon Najvećih hitova Hladnog piva, znači sljedeće godine najesen. Ne žuri mi se. Na jesen ću izbaciti novi singl, jer kako je krenulo, “Reno 4” će još dugo voziti radijskim valovima.

Je li sada, kad su singl i popratni videospot vani, došlo vrijeme za ljetnu stanku i odmor? Kako ćete provesti ovo ljeto?

- Dva tjedna na moru u kombinaciji sa svirkama kao i svake godine. Ali više mi i ne treba. Ne volim dugo biti na jednom mjestu, a kamoli ležati na ručniku.

Razgovarao: Adrian ANDREJEK
U RADNOJ SOBICI...

Kako izgleda vaš život kad radite na novim materijalima i niste toliko u javnosti?

- U radnoj sobici pišem, sviram, slušam glazbu, čitam, nalazim se s drugim glazbenicima pa skupa zasviramo. Jako volim taj dio posla. Super je kad si jedini koji je čuo pjesmu i kad je ona još materijal koji se može oblikovati na sto različitih načina.

Možda ste propustili...

“SAVRŠENI DANI” - IZVRSNA DRAMA VELIKOG WIMA WENDERSA

Dirljiv i poetičan prikaz ljepote svakodnevnog svijeta

UŽIVO IZ MALMÖ ARENE U ŠVEDSKOJ 7. SVIBNJA OD 21 SAT NA HTV1

Izravan prijenos prve polufinalne večeri 68. Eurosonga

Najčitanije iz rubrike