Osijek
NEOVLAŠTENI ULASCI U STANOVE

Ušla iz kuhinje u dnevnu
sobu i u njoj zatekla
nepoznatog muškarca!
Objavljeno 2. lipnja, 2017.
Ulazna vrata uvijek držite zaključana i ne otvarajte nepoznatim osobama!

Završila sam kuhanje ručka i iz svoje kuhinje ušla u dnevnu sobu. Prestravila sam se - u njoj sam zatekla stranca, starijeg muškarca u otrcanoj odjeći kojega sam, bar mi se tako učinilo, već viđala kako luta po središtu grada. Stajao je posred sobe i gledao u mene. Počela sam vikati: Tko ste vi? Tko vas je pustio u moj stan? Odmah izlazite, zvat ću policiju! Srećom, nije bio nasilan, jednostavno je otišao, prepričava nam mlada čitateljica iz Blok-centra.

Priznaje, nema običaj zaključavati stan dok je u njemu, posebice ne danju. Budući da se zgrada zaključava i ima portafon, držala je kako je to nepotrebno. Nakon ovog iskustva to joj, kaže, više neće pasti na pamet.

Možda vam se naša čitateljica učinila naivnom ili prevelikim altruistom, no zapitajte se i sami koliko ste puta skoknuli samo nakratko do obližnje trgovine ili kod susjeda i ostavili vrata kuće ili stana otključana? Ili, jeste li i sami, držeći se stare navike, skloni danju držati ulazna vrata otključana. Svakome se to zna dogoditi, makar nenamjerno, iz zaboravnosti recimo.

Prilika za krađu

Policija pak upozorava da se to prečesto događa, da upravo tada stvaramo prilike osobama loših namjera. U samo nekoliko minuta može se dogoditi da ostanete bez svih vrijednih predmeta u stanu, od tehnike do nakita i novca, a u najgorem slučaju može doći i do fizičkog nasilja.

Tomo Andrašević, policijski službenik Odjela prevencije PU osječko-baranjske, upozorava kako je iznimno važno ne ostavljati otključana ili otvorena vrata stana ili kuće, pa čak i stambene zgrade, bez obzira na to koliko se brzo namjeravate vratiti.

- Oni koji imaju zle namjere, postignu svoj cilj i za dvije minute. Kada je riječ o toj problematici, pozivamo građane na samozaštitno ponašanje, koje je doista važno – kaže Andrašević.

Kako i na koji način?

- Dakle, ne puštati nikoga nepoznatog u zgradu, stan ili kuću, kroz kontrolno oko provjerite poznajete li osobu ili ne. Takvoj je osobi bitno samo da uđe u zgradu, pogotovo kad zna da u njoj ima starijih ili nepokretnih osoba koje netko poslužuje pa ostavljaju otključana vrata - objašnjava Andrašević.

Naglašava kako susjedi već dobro znaju tko u zgradi stanuje i tko često posjećuje nekoga od stanara.

Događa se da osobe nude različite usluge i lažno se predstavljaju kao djelatnici HEP-a, nekakvih agencija ili službe deratizacije. No, sve takve akcije bivaju prethodno najavljene od nadležnih službi i preko medija, što građani mogu pratiti. Osim toga, službena osoba često ima službenu odoru i mora imati identifikacijsku iskaznicu.

- Ljudi su dosta slobodni, naročito starije osobe, pogotovo ako je riječ o nekakvim lažnim predstavnicima koji nude veće mirovine, niže račune i slično. Ako im se i dogodi da netko pokuca ili pozvoni na vrata, nisu im u obvezi otvoriti ili ih pustiti u zgradu. Kad jednom uđu u stan, teško da će to proći bez posljedica. Tko namjerava nešto napraviti, on se ne libi ući u stan bez obzira na to ima li koga ondje ili ne, osobito ako su u stanu ili kući starije osobe, žene i djeca – objašnjava Andrašević.

Važna preventiva

Ističe kako građani često prijavljuju i zovu zbog takvih slučajeva.

- Tada ih upozoravamo da u takvim slučajevima, ako vide da netko sumnjiv ulazi u zgradu, dizalo ili hoda po hodnicima, slobodno nazovu dežurni broj 192, te će se u tom slučaju provjeriti identitet osobe. Može se dogoditi da je za tom osobom i nekakva potraga u tijeku, ali ne mora biti. Preventivno je vrlo važno voditi računa o tim stvarima – zaključuje Andrašević.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Tomo Andrašević

policijski službenik Odjela prevencije PU osječko-baranjske

Oni koji imaju zle namjere, postignu svoj cilj i za dvije minute. Kada je riječ o toj problematici, pozivamo građane na samozaštitno ponašanje.

192

PRIJAVITE POLICIJI SVAKI NEOVLAŠTENI ULAZAK U STAN

Možda ste propustili...

TRGOVINE KOJE RADE 28. TRAVNJA

Gdje kupovati ove nedjelje?

RADIONICA "UĐI U MOJE KONVERSICE"

Je li normalno da dečki plaču?

Najčitanije iz rubrike