Regija
4. JAHAČKE IGRE

Županjci pokazali jahačke vještine
Objavljeno 29. svibnja, 2017.

ŽUPANJA - U organizaciji Konjičkog centra Županjski kas održane su 4. Jahačke igre. Manifestacija je okupila sve koji njeguju ljubav prema konjogojstvu, konjima, igrama i djeci, jer svi natjecatelji isključivo se bave rekreacijskim i hobi jahanjem.

- Imamo više od 40 članova, među kojima je desetak aktivnih volontera. Svake nedjelje organiziramo Dane otvorenih vrata kada mogu doći roditelji s djecom, upoznati se s našim aktivnostima i jahati. Imamo školu jahanja, rekreacijsko jahanje i - terapijsko jahanje - kaže predsjednik Županjskog kasa Adam Svirčević. KC pruža tehničku potporu za provođenje terapijskog jahanja, izrađena je rampa, nabavljena oprema i uređene prilazne staze.

- Imamo dosta korisnika i kada smo osnivali Konjički centar, terapijsko jahanje bilo nam je osnovni cilj. Na ovom našem području, u krugu od 20 kilometara, od Županje do Gunje i susjednog Orašja u bosanskoj Posavini, te Štitara i Babine Grede dosta je djece i osoba s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju koji imaju potrebu za terapijskim jahanjem - kazao je. A korisnicima puno znači što tu uslugu sada dobivaju u Županji i više ne moraju zbog terapijskog jahanja odlaziti u desetke kilometara udaljene Vinkovce ili Vukovar.

- Naše je da pripremimo konje i osiguramo potrebne uvjete za šetnju, a grupe koje dolaze za terapiju imaju svoje voditelje, koji procjenjuju koliko dugo netko može jahati - objasnio je. Konjički centar ima 13 vlastitih konja, a lani je bilo 25 polaznika škole jahanja.

- Zanimljivo je da nam se javlja puno ljudi koji nemaju nikakve veze s konjima, i to je ono što sam želio, razvijati ljubav prema konjima i konjogojstvu i omogućiti što većem broju građana da se bave konjima. Cilj nam je bio oformiti centar okupljanja mladih i djece. Sve je veći interes za školu jahanja i rekreacijsko jahanje, stalno nam dolaze novi ljudi, posebice mladi, što nas jako raduje i motivira - kaže Svirčević.

Na hipodromu je održana potkovijada - igra bacanja potkove na štap, u kojoj su se okušali predškolci, djeca u kategoriji od 1. do 4. razreda, od 5. do 8. i srednjoškolci do 18 godina. Sudjelovala su i djeca i starije osobe s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju. A prava atrakcija bile su Jahačke igre – 1. kolo 3. Županijskog kup natjecanja u dvije kategorije. Jahači su se natjecali u preciznosti i brzini svladavanja zadanog parkura s preprekama. Prikazana je zavidna sposobnost i jahačke vještine gdje se zahtijevala koncentracija i preciznost.M.Lešić Omerović

Usluga terapijskog jahanja zainteresiranima se sada pruža i u Županji

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike