Magazin
TJEDNI OSVRT

SDP na koljenima
Objavljeno 27. svibnja, 2017.
Pitanje je i što će nakon svega ostati od SDP-a jer HDZ ga nadmoćno šije, a glasače mu preuzimaju nezavisne liste

Rejting SDP-a srozava se već više od pola godine pa tako i nakon prvog kruga lokalnih izbora, a što i ne čudi s obzirom na izuzetno loše rezultate. Stoga se i val nezadovoljstva i sukoba zbog načina vođenja stranke kako među vodstvom, tako i među članovima, širi brzinom munje i sve ga je više.

Pitanje je što će na kraju ostati od SDP-a jer HDZ ga nadmoćno šije, a glasače mu preuzimaju nezavisne liste. Ono što je izvjesno, tražit će se sazivanje izvanredne konvencije SDP-a za smjenu šefa stranke Davora Bernardića. A ono što je u cijeloj priči najgore, to je da ga i najbliži također razočarani suradnici žale, tvrdeći da je dobar dečko, ali da se jednostavno ne snalazi u ovoj situaciji. Zabrinuti su čak i strani diplomati jer vide da HDZ nema snažnu oporbu. Zbog Berinih krivih poteza, nesposobnosti i nedostatka liderstva SDP to nije, kaže i jedan stranački nezadovoljnik.

SDP je ozbiljno podbacio i zbog svoje dezorijentiranosti i više ne predstavlja ozbiljnu opciju što su pokazali i lokalni izbori, a što bi se tek moglo dogoditi na sve izglednijim prijevremenim parlamentarnim izborima teško je i zamisliti, jer mogli bi biti pogubni, pogotovo ako na čelu ostane Bernardić koji bi s pozicije predsjednika i sam mogao pridonijeti nesagledivoj šteti.

Stoga ne čudi da u središnjici SDP-a na Iblerovu trgu, ali i šire, sve više trese i vrije. Dio vodećih kani Bernardića rušiti pa se već spominju i mogući kandidati za novog šefa od Miranda Mrsića do Zvonimira Mršića ili Peđe Grbina. Kritičari mu još poručuju da bi bilo najbolje da ode sam jer budu li ga rušili, raskolit će se SDP, a ni to nije dobro za stranku. Promjene žele čak i oni koji su ga prije pola godine doveli na vlast, a oni koji ga brane pak kažu da je ispod svake razine to što mu se radi. No, Bernardićevi protivnici ne odustaju te najavljuju da idu do kraja, i ne odstupi li šef sam, planiraju ga natjerati na odlazak. Ima pak i onih koji su još uvijek uz mladog im šefa te se zalažu za izbacivanje iz stranke Miranda Mrsića kao najvećeg kritičara vodstva stranke. Žestoki obračuni očigledno tek slijede.

Sve dodatno kompliciraju i kuloarska nagađanja o Zoranu Milanoviću i njegovu povratku u politiku. Bliski mu izvori tvrde da inforamcije o tome da osniva vlastitu stranku puštaju oni koji žele još više zakuhati situaciju u SDP-u. Milanović se navodno, ako ne bude novih izbora, već na jesen vraća u saborske klupe, mogao bi se kandidirati i za Europarlament, a njegovi ga pak guraju u utrku za predsjednika države. Sve u svemu, “selo gori, a baba se češlja.”

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...

INTERVJU TJEDNA: NADA ZGRABLJIĆ ROTAR, O SVOJOJ NOVOJ KNJIZI

Mediji su rituali našeg vremena

MATEJ HITTNER PREDSJEDNIK CENTRAZA JAVNE POLITIKE I EKONOMSKE ANALIZE (CEA)

Treba se čuvati prizemnog populizma

Najčitanije iz rubrike