Osijek
ANALIZA IZBORA PO ČETVRTIMA I MJESNIM ODBORIMA

Jedno biračko mjesto za Lovoković, a sva ostala osvojili su Vrkić i Šojat
Objavljeno 25. svibnja, 2017.
Miroslav Šimić je zauzeo treće mjesto među gradonačelničkim kandidatima

U Osijeku je bilo ukupno 117 biračkim mjesta, a u registru birača upisano 91.348 birača, od kojih je glasovalo njih 37.145, odnosno 40,66 posto. Važećih listića bilo je 36.257, odnosno 97,65 posto. Ivan Vrkić dobio je najviše glasova - 13.764, za njega je glasovalo 37,05 posto onih koji su izišli na izbore. Plasman u drugi krug izborila je i Ivana Šojat, za nju je glasovalo 17,17 posto birača, odnosno osvojila je 6379 glasova. Njih dvoje, uostalom, dobili su više glasova nego svi ostali kandidati zajedno (20.143 : 16.114).

Vrkić je ravnomjerno pobjeđivao u svim dijelovima grada, a prvi izbor nije bio na šest izbornih mjesta. Ondje gdje je pobijedio učinio je to s velikom razlikom, dobivši u pravilu glasove trećina birača na svakom biračkom mjestu.

Iznimka je biračko mjesto broj 104 - u Mjesnom odboru Cvjetno, gdje su Vrkić i Šojat izjednačeni, oboje su dobili po 75 glasova. Ili, pak, biračko mjesto broj 100 u Višnjevcu, gdje je Vrkić pobijedio kandidatkinju HDZ-a sa samo četiri glasa više (60 : 56).

Ivana Šojat dobila je većinu glasova u cijelom Josipovcu, gdje živi njezin kandidat za zamjenika gradonačelnika Milan Opačak, a ondje su bila četiri biračka mjesta. Šojat je Vrkića dobila i na biračkom mjestu broj 117 u Tvrđavici. Izgubila je od njega na biračkom mjestu broj 57, na Sjenjaku, gdje živi, dok je Vrkić na svom biračkom mjestu broj 42 dobio 45 posto glasova.

Vrkić i Šojat gledali su u leđa Danijeli Lovoković, koja je dobila povjerenje mještana Klise. Vrkić je ondje drugi, a Šojat peti izbor.

Na devet biračkih mjesta, uvijek iza Vrkića, bio je Miroslav Šimić, on je naposljetku zauzeo treće mjesto među gradonačelničkim kandidatima po broju ukupno osvojenih glasova. Kandidat Anto Đapić također je devet puta bio drugopasirani, posebice na biračkim mjestima Industrijske četvrti, oni mu još ne zaboravljaju što je za svog gradonačelničkog mandata do njih doveo tramvaj.

Naposljetku, treba primijetiti kako posljednje plasirani kandidat Jurica Jukić na nekoliko biračkih mjesta nije dobio ni jedan glas.

Kada se gledaju rezultati izbora za članove Gradskog vijeća, lista koju nosi Vrkić, a uz podršku Socijaldemokratske partije Hrvatske, Hrvatske narodne stranke, Hrvatske seljačke stranke i Aktivnih nezavisnih umirovljenika, standardno je dobila znatnu podršku u središtu grada, na Sjenjaku, Jugu i u Donjem gradu. S HDZ-ovom listom, čija je nositeljica Šojat, podijelili su glasove u Retfali, dok je HDZ zadržao dominaciju u prigradskim Josipovcu, Višnjevcu, Sarvašu i Tvrđavici. Iznimka je Klisa, u kojoj je stranačku pobjedu s 52,89 posto odnijela lista SDSS-a.

Podsjetimo, zaključno od ukupno 35 vijećničkih mjesta, liste koje su nosili Vrkić i Šojat osvojile su po deset mandata i bit će okosnica stvaranja većine koja će u sljedeće četiri godine “krojiti” politiku upravljanja Osijekom.

Dario KUŠTRO
JOŠ IZBORNIH POJEDINOSTI

Najmanje birača na prošlonedjeljne izbore izišlo je u Tenji, na biračkom mjestu broj 113. Tek je svaki peti registrirani birač na tom biračkom mjestu glasovao, odnosno izlaznost je 23,49 posto. S druge strane najviše birača, polovina - 51,87 posto, svoju je građansku dužnost obavilo u Tvrđavici. Ona je bila jedinstveno biračko mjesto broj 117. A najveći postotak nevažećih listića zabilježen je u Klisi. Na biračkom mjestu broj 114 pri glasovanju za gradonačelnika zabilježeno je 30 nevažećih listića - svaki četvrti listić.

110

biračkih mjesta, od ukupno 117, donijelo je pobjedu Ivanu Vrkiću

75 : 75

izjednačen je broj glasova ovo dvoje kandidata na biračkom mjestu broj 104

dominacija

IVAN VRKIĆ OSVOJIO JE 20.143 GLASA

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike