Regija
IZBORI ZA VIJEĆA MJESNIH ODBORA

Beli Manastir SDP-u, prigradska naselja tradicionalno HDZ-u
Objavljeno 24. svibnja, 2017.
Posljednji izbori za vijeća mjesnih odbora održani su u svibnju 2010.

BELI MANASTIR - Birače jedinog baranjskog grada i njegovih prigradskih naselja u nedjelju je na lokalnim izborima dočekala jedna biračka kutija više - ona namijenjena za listiće s imenima kandidata za vijeća mjesnih odbora. Kako je jučer izvijestilo Gradsko izborno povjerenstvo, povjerenje belomanastirskih birača (bez prigradskih naselja koja imaju svako svoje VMO) osvojila je koalicija SDP-HNS-HSS, koja je dobila 1179 glasova. Sto glasova manje (1079) dobio je HDZ, a HDSSB 274 glasova. Rezultati su to koji se razlikuju od onih za članove Gradskog vijeća i gradonačelnika jer će veliku većinu u Gradskom vijeću Belog Manastira, s čak devet mandata, činiti vijećnici izabrani s liste HDZ-HSU. SDP-ova koalicija imat će pet mjesta, SDSS dva, a HDSSB jedno. Budući da na izborima za Gradsko vijeće nije osigurana odgovarajuća zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine, broj članova povećava se za jednog vijećnika, a to će biti Zorana Žigić s liste HDZ-HSU, čime će ta koalicija zapravo imati 10 od ukupno 18 vijećnika.

Prevaga HDSSB

No vratimo se sastavu belomanastirskog Mjesnog odbora. Bez obzira na 100 glasova više u odnosu na HDZ, koaliciji SDP-HNS-HSS bit će teško formirati stabilnu većinu jer će u VMO-u imati četiri člana, kao i HDZ, dok bi prevagu trebao donijeti HDSSB, koji je osvojio jedno mjesto. Sudeći prema predizbornoj kampanji, HDSSB-ov član VMO-a (Zvonko Vlahek) vjerojatno će podržati HDZ-ove članove.

Za razliku od Belog Manastira, na izborima za mjesne odbore Branjinog Vrha, Šećerane i Šumarine najviše je glasova osvojio HDZ. U Branjinom Vrhu ta će stranka imati pet članova VMO-a, SDP-ova koalicija dva, a HDSSB jednog. U Šećerani je bilo nešto neizvjesnije jer je HDZ-ov kandidat dobio 23 glasa više od kandidatkinje koalicije, dok ih je HDSSB dobio najmanje. Stoga će HDZ i koalicija imati po dva člana, a HDSSB jednog. HDZ je bio uvjerljiv u Šumarini, u čijem će sazivu Mjesnog odbora sjediti trojica HDZ-ovaca te po jedan s liste koalicije odnosno HDSSB-a. Na taj se način, već tradicionalno, pokazalo kako su HDZ-ova belomanastirska uporišta upravo u prigradskim naseljima, posebice u Branjinom Vrhu i Šumarini.

Jesu li potrebni

Sasvim je druga stvar koliko su uopće vijeća mjesnih odbora potrebna. Posljednji izbori takve vrste u jedinom su se baranjskom gradu održali još u svibnju 2010. godine, što znači da je njihov mandat istekao prije tri godine. Dugo su se lomila koplja oko ukidanja belomanastirskih VMO-a sve dok sada već bivši saziv Gradskog vijeća na jednoj od posljednjih sjednica nije odbio prijedlog gradonačelnika Ivana Doboša o izmjeni gradskog statuta i odlučio o raspisivanju izbora za VMO. Toj odluci gradskih vijećnika prethodila su čak četiri pokušaja ukidanja, koje je Doboš obrazlagao tvrdnjom da su mjesni odbori potrebni većim gradovima te da njihovu ulogu, na neki način, imaju gradski vijećnici iz prigradskih naselja. Tadašnja oporba, predvođena HDZ-om, prijedlogu se opirala naglašavajući kako su mjesni odbori temelj demokracije te kako u prigradskim naseljima ne postoji relevantna osoba koja bi okupila stanovništvo i održala skup s kojeg bi, eventualno, gradskim ocima bila poslana određena poruka. U sva četiri pokušaja Doboša su podržavali SDP, SDSS i HDSSB, ali im je uvijek nedostajao jedan glas. Za razliku od četiri prijašnja pokušaja, u konačnici je cijela tada vladajuća struktura bila za raspisivanje izbora.

Ivica GETTO
MO-a nema u 30 posto HRVATSKIH gradova i općina

Kako stoji na stranicama Ministarstva pravosuđa, u RH je u 70-ak posto jedinica lokalne samouprave organizirana mjesna samouprava, a osnovano je 3997 mjesnih odbora. Ističu kako odgovori na upit o mjesnim odborima koji su svojevremeno postavili općinama i gradovima upozoravaju na njihovo nedovoljno razumijevanje problematike i važnosti provođenja mjesnih izbora. “Stoga se može zaključiti da dosad važeća regulativa nije bila dostatna da bi se lokalnu samoupravu potaknulo na redovito provođenje izbora za tijela mjesnih odbora”, stoji u zaključku, uz napomenu kako očekuju da će se, uz odgovarajući nadzor nad primjenom zakona, u sljedeće razdoblju otkloniti uočene nepravilnosti i provoditi načela zakonitosti i transparentnosti u provođenju mjesnih izbora.

U VMO-u Belog Manastira SDP-HNS-HSS imat će četiri člana, kao i HDZ, a HDSSB jednog

Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike