Regija
POTVRDA VIŠEGODIŠNJEG PRIJATELJSTVA

Bezimeni park nazvan po Mohaču
Objavljeno 14. svibnja, 2017.

BELI MANASTIR

Donedavno bezimeni park kod križanja Ulice hrvatskih branitelja i Svačićeve, od subote nosi naziv Park grada Mohača. Simbol je to, rečeno je prilikom svečanog imenovanja parka, višestoljetnog suživota Hrvata i Mađara na ovim prostorima, i to u okviru nekoliko država. Spomen-ploču s nazivom parka, koja je ujedno i klupa za sjedenje, otkrili su gradonačelnici Belog Manastira i Mohača, Ivan Doboš i Jozsef Szeko.

- Ponosni smo na to što u Belom Manastiru postoji ovakav park. Sigurno je da ćemo uzvratiti sličnom gestom - istaknuo je Szeko, dodavši kako je suradnja dvaju gradova oduvijek bila dobra na raznim poljima, posebice u vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj, kada je u Mohaču boravio veliki broj prognanika iz Belog Manastira. Dodao je kako se suradnja nastavila kroz niz europskih projekata, istaknuvši kako su u sklopu jednog u njih osigurana sredstva za kupnju brodice koja će Dunavom dodatno povezati dva naroda.

Doboš je, pak, podsjetio kako dva grada veže stoljetno prijateljstvo koje je službeno obilježeno potpisivanjem povelje o prijateljstvu 1972. godine, pa se ove godine nizom različitih susreta obilježava 45. godišnjica bratimljenja Mohača i Belog Manastira. Dodao je kako će Park grada Mohača dopunjavati raznim sadržajima. Jedan od njih su sadnice prijateljstva koje bi trebale obilježavati dobru suradnju s drugim gradovima. Prve dvije sadnice brijesta posadili su upravo Doboš i Szeko. Polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja izrađenog u Szekszardu, u park postavljenog 2013. godine, gradonačelnici su se prisjetili donošenja replike krune svetog Stjepana, koja je iste godine prvi put stigla u Hrvatsku. I. Getto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike