Osijek
FIŠIJADA KRČME MILIĆ

Kuhalo čak 70 ekipa, pobjedu odnio fiš Kluba majstora kotlića Osijek
Objavljeno 15. svibnja, 2017.

Čak je 70 ekipa sudjelovalo u subotu na tradicionalnoj, sada već 15. svibanjskoj Fišijadi u organizaciji krčme Milić. Prvo je mjesto pripalo Klubu majstora kotlića Osijek, za koji je glavni majstor fiša bio Josip Grgurić. Drugo je mjesto pripalo Udičarskom domu iz Josipovca, koji je predvodio Boris Lodran, a treće je mjesto osvojila ekipa Hladno pivo iz Kneževih Vinograda.

Ovo je prva godina u kojoj je natjecanje održano na novoj lokaciji - nakon 14 godina fišijade u Tenji ove je godine još atraktivniji i veći prostor ponuđen uz krčmu Milić kod osječkog sportskog aerodroma.

- Ove smo godine mogli prihvatiti puno više natjecatelja, pa je ovo rekordna brojka sudionika. Većinom su to sve iskusni majstori kotlića, pa i ugostitelji iz cijele Slavonije, ali i Bosne i Srbije. Za one koji budu pokazali da su najbolje shvatili tajnu dobrog ribljeg paprikaša, pripremili smo brojne nagrade - od pehara i medalja do kotlića, a glavna je nagrada tombole skuter - naglasio je vlasnik krčme Milić i organizator, Ivan Milić. Glavni ocjenjivač i sudac u subotu je bio iskusni i strogi Vlado Gajić, kojem su pomogla još tri suca.

- Pri ocjenjivanju fiša prvo se pravi eliminacija, znači gleda se koji uzorci nemaju šanse za ulazak u finale. To je nešto što se odmah zna po boji. Fiš mora biti jako crven i ne smije pasti. To znači da se nakon deset minuta stajanja odvoji voda gore, a boja ostane dolje. Grijeh je i ako se riba raspadne ili raskuha. Također, svaki fiš na koji se posumnja da su u njega stavljani gotovi dodatci za pripravu fiša odmah se eliminira. Dodatke ne priznajem bez obzira na staž, suđenja i ranije pehare. Znate, mnogi vole prevariti, a mi moramo pošteno suditi. Kod mene nitko nema prednost, ja sam pouzdan sudac i svi su moji pomoćnici iz udruga kotlića. Nakon eliminacije 20 najboljih ide u uži izbor, a bira se prvih deset mjesta, i tu se dijele medalje i pohvale, a od prvog do petog mjesta su malo bogatije nagrade. I ovaj put imamo i natjecateljice, dosad se jednom dogodilo da su bile treće - kroz smijeh je zaključio sudac Gajić.

Upravo ženski tim podijelio je svoju tajnu i s nama. Riječ je o sudionicama iz Laslova, koje se već osam godina prijavljuju na sva natjecanja tog tipa, pa su na jednom već odnijele prvo mejsto za najbolji grah u kotliću i drugo mjesto za čobanac.

– Sada čekamo i nagradu za fiš. Tajna je definitivno u dobroj paprici, a mi u Laslovu dobre paprike sigurno imamo - kaže Danijela Spahić iz Laslova.

Nagradi se u subotu nadala i ekipa iz Bijelog Brda, koja već 12 godina sudjeluje na svibanjskoj fišijadi. Kažu kako se tajna fiša prenosi s koljena na koljeno, pa oni recepte čuvaju još od svojih djedova.

– Uvijek smo treći ili četvrti, ali mi se nadamo da ćemo jednom biti i prvi - samuvjereno nam je poručio Milomir Rakić.

Recimo kako je krčma Milić za ovu prigodu svakoj ekipi osigurala 2,5 kilograma očišćenog šarana, litru vina i litru vode te šest Osječkih piva. Kotizacija po ekipi iznosila je 200 kuna.

Nefreteta Z. EBERHARD
BOGATA TOMBOLA: SKUTER OTIŠAO U JOSIPOVAC

Osim nagrada za najbolji riblji paprikaš, svi su sudionici još jednu šansu za dobitak imali i kroz bogatu tombolu. Naime, prva je nagrada na tomboli bio motorkotač - skuter, a srećku koja dobiva kupio je OPG Cifrić iz Josipovca, koji se kući mogao odvesti na novom motoriću.

Vlasnik krčme Milić, Ivan Milić ovom prilikom još jednom zahvaljuje svim sponzorima na bogatim nagradama za tombolu, od kojih je svaka bila dobitna.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike