Regija
SAME DEUTZ-FAHR ŽETELICE

Najmanji kombajn na tržištu Irana, Alžira, Maroka…
Objavljeno 10. svibnja, 2017.

ŽUPANJA

Jedan od vodećih hrvatskih izvoznika, županjske Same Deutz-Fahr Žetelice, u najintenzivnijem je dijelu ovogodišnje proizvodne sezone kada se obavlja prodaja kombajna prije početka sezone žetve i vršidbe.

- Do ljeta planiramo proizvesti nešto više od 300 kombajna, a do kraja godine ukupno će ih biti od 415 do 430. Plasirat ćemo ih uglavnom na europsko tržište, najviše u Njemačku, Francusku i Rumunjsku, ali i druge države. Ove smo godine s prodajom dosta prisutni i u Turskoj - kaže generalni direktor Damir Kobaš.

Inovacija

A upravo su Same Deutz-Fahr Žetelice lani proglašene i najboljim hrvatskim izvoznikom u Tursku u 2015. godini. Godinu ranije tvornica je dobila Zlatni ključ za najboljeg izvoznika u Njemačku, a prije toga i nagradu za najinovativnijeg hrvatskog izvoznika u 2013. godini. Sva ta prestižna gospodarska priznanja potvrda su kontinuiteta visoke kvalitete poslovanja i dodatna motivacija za još bolje rezultate.

- S prošlogodišnjim razvojem novog malog kombajna C5 ove godine uspjeli smo prodati i oko 20 kombajna na nova tržišta, kao što su Iran, Alžir, Maroko… - kaže Kobaš.

Riječ je o dosad najmanjem i najekonomičnijem kombajnu iz proizvodne lepeze ovog županjskog proizvođača, koji pripada u izvrsni dio hrvatskog gospodarstva. Kombajn je predviđen za manje površine i po cijeni je dosta povoljniji u odnosu prema ostalim modelima. Predstavljen je krajem prošle godine na Međunarodnom sajmu poljoprivredne mehanizacije EIMA u Bologni, u Italiji, gdje je izazvao velik interes i privukao brojne potencijalne kupce. A tvornici je otvorio nove mogućnosti na tržištima izvan EU-a gdje do sada nije bila toliko prisutna.

Jaka konkurencija

- Unatoč još uvijek postojećoj stagnaciji potražnje na tržištu poljoprivredne mehanizacije, što je posljedica pada cijena poljoprivrednih proizvoda, smatramo da možemo postići dobru proizvodnju i prodaju u ovoj godini. A naš optimizam temeljimo na značajnim ulaganjima u razvoj novih proizvoda i novih tehnologija. Prije svega, ako uzmemo u obzir činjenicu da smo u protekle tri godine uspjeli kompletno inovirati sve proizvode i razviti nove, tako da sada imamo u proizvodnji sve tipove kombajna od C5, C6, C7 i C9 - pojašnjava Kobaš.

Napominje da je stanje na tržištu teško, konkurencija je iznimno jaka, pa je vrlo važno ojačati svoju poziciju novim ulaganjima i razvojem vrhunskog proizvoda. Upravo je takva strategija, smatra Kobaš, ključna za opstanak na tržištu, zadržavanje postojećih kupaca, ali i pridobivanje novih proširenjem na nova tržišta.

U SDFŽ-u kažu da će nastaviti raditi na poboljšanjima na novim proizvodima i ulaganjima u proizvodnju, kao što su novi centar za strojnu obradu te dvije nove hidraulične prese sa savijanje pozicija. Županjska tvornica kombajna trenutačno zapošljava oko 200 stalnih radnika i nešto manje od 200 sezonaca.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
ŽUPANJSKI KOMBAJNI I U NJEMAČKOM MUZEJU

- Vlasnici i Uprava SDF-a poduzimaju značajne korake radi jačanja konkurentnosti. Između ostalih, izdvojit ću novo ulaganje u Njemačkoj, gdje je otvorena kompletno nova tvornica za proizvodnju velikih Deutz-Fahr traktora te novi prodajni Deutz-Fahr centar i muzej, u kojemu su izloženi i kombajni proizvedeni u Županji - ističe generalni direktor Damir Kobaš.

kontinuitet

MEĐU NAJBOLJIM IZVOZNICIMA OD 2013.

200

stalnih radnika zapošljava tvornica i nešto manje od 200 sezonaca

Do kraja godine SDFŽ planira proizvesti od 415 do 430 kombajna

Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

Najčitanije iz rubrike