Kultura
20 GODINA SURADNJE DVIJU GLAZBENIH ŠKOLA

Koncert prijateljstva glazbenih učitelja iz Slatine i Szigetvara
Objavljeno 10. svibnja, 2017.

SLATINA

U Osnovnoj glazbenoj školi Slatina u tijeku je XIV. glazbeni tjedan, tradicionalna manifestacija kojom učenici i profesori škole, kao i njihovi gosti, nastoje pokazati što su u glazbenom smislu naučili i koliko su napredovali. Osim učenika matične škole, malog i učeničkog zbora te puhačkog i tamburaškog orkestra, ove će godine nastupiti učenici Područnog odjela u Orahovici te gosti, učenici OGŠ iz Vukovara i OGŠ Ivana Zajca iz Zagreba.

Slatina i Szigetvar prijateljski su gradovi pa slatinska glazbena škola i škola Weinar Leö iz Szigetvara također održavaju prijateljske odnose. Ove se godine obilježava 20 godina te suradnje i prijateljstva i tom je prigodom održan koncert učitelja.

– Do sada smo koncert učitelja stavljali na kraj tjedna kao šećer na kraju, a sada krećemo od 'vrha piramide'. Ovih 20 godina suradnje obilježilo je mnogo koncerata i susreta, uživali smo u vrlo lijepim trenutcima. Iza nas su i brojni projekti, a zajedno nas čeka lijepa i bogata budućnost - rekao je uvodno ravnatelj slatinske škole Antonio Brzica.

Srdačne pozdrave prijateljima iz Mađarske uputili su i o. d. župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak i zamjenik gradonačelnika Slatine Miroslav Venus.

– Budući da nam je ovih 20 godina brzo prošlo, to je znak da smo dobri prijatelji. Uvjeren sam da će se prijateljstvo nastaviti jer nema razloga da ne bude još plodonosnije - rekao je Venus.

Čestitke predstavnicima dviju škola na dugogodišnjoj suradnji uputila je i županica Bošnjak, podsjetivši na prvi projekt prekogranične suradnje, koji je omogućio nabavu instrumenata za puhački orkestar OGŠ Slatina. Ravnatelji Antonio Brzica i Andras Deichler razmijenili su zahvalnice i plakete. Ravnatelj Deichler predao je slatinskom kolegi monografiju lanjskog obilježavanja 450. obljetnice Szigetske bitke.

Uslijedio je koncert na kojem su nastupili Robert Čavlović (harmonika), Ines Jagec (violina), Martina Tepeš (brač), Ivan Jurišić (čelo, berde), Aleksandar Gašparović (čelo, bugarija, bisernica), Melita Manjkas Bacinger (flauta), Josip Jagušić (klavir), Siniša Ivček (gitara), Károly Gersy (gitara), Csenge Németh (flauta), Rita Tölgyesi (klavir), Zsuzsanna Matisz (klavir), Erika Németh (violina), Csaba Széll (klarinet), Balázs Bruszel (truba) i András Deichler (trombon) te dirigentica Kornélia Komáromi. Uz klasična djela hrvatskih i mađarskih skladatelja, u različitim su kombinacijama izveli i nekoliko popularnih skladbi, poput Brazilskog plesa Villa-Lobosa, Boccherinijeva Menueta, Chopinova Valcera i Ruskog ciganskog plesa W. Poppa.

Publika je toplo pozdravila nastupe, a ravnatelj Brzica naglasio zadovoljstvo što u njegovoj školi mahom rade učitelji glazbe koji su u Slatini stekli prva glazbena znanja, otišli na školovanje i vratili se u svoj grad kao glazbeni stručnjaci. P.Žarković

Ravnatelji Antonio Brzica i Andras Deichler razmijenili su zahvalnice i plakete

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike