Osijek
MINI MAKER FAIRE

Osijek na jedan dan postao grad softwera i novih tehnologija
Objavljeno 29. travnja, 2017.

Potaknut prošlogodišnjim uspjehom, Osijek Software City u suradnji sa #labOS hacklabom i pod pokroviteljstvom Maker Media i ove je godine organizirao Mini Maker Faire, jedinstvenu kombinaciju sajma, konferencije i festivala namijenjenu lokalnoj i široj zajednici, s ciljem povećanja svijesti o dobrobiti inventivnosti i kreativnosti. Ovogodišnje se događanje održalo 29.travnja u Elektrotehničkoj i prometnoj školi u Osijeku, a svojim su mu partnerstvom uvelike dopeinjeli Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Mono d.o.o., ATO Inžinjering i Odjel za matematiku Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku.
„I ove godine očekujemo veliku posjećenost, preko tisuću ljudi. Imamo preko 70 izlagača i voditelja radionica, među kojima su  i sami studenti. Oni se uključuju kao voditelji za nove generacije. Jako je velik interes za sve radionice, djeca su znatiželjna, žele sve probati, u svemu sudjelovati.“ -  rekla nam je Barbara Drežnjak iz tvrtke Mono.


Svim je izlagačima zajednička inventivnost, kreativnost i “sam svoj majstor” pristup stvaranju neovisno o tome jesu li  tehnološki entuzijasti, hobisti, znanstvenici ili umjetnici. Njihov je entuzijazam zarazio posjetitelje, volontere, druge izlagače, nastavnike i poduzetnike. Svi oni su dobili priliku upoznati se s inovacijama kao što je PowerSurface koji omogućava istodobno bežično punjenje mobilnih uređaja na bilo kojoj površini, mehatronički model šake ili projekt 'Loptica i stol' - maketa namijenjena zabavi i demonstraciji mogućnosti korištenog hardvera i softvera. Svi koji pate od nostalgije i oni koji još nisu imali priliku proživjeti zlatno doba arkadnih igara, sada su ju dobili zahvaljujući Retrobotu – arkadnom uređaju. Oni koji su htjeli saznati kako se snalaze u virtualnom svijetu želju je ostvario FERIT Simulator - aplikacija bazirana na virtualnoj stvarnosti koja omogućuje korisniku kretanje po zgradi fakulteta i čitanje obavijesti u virtualnoj stvarnosti.  Posjetitelji su mogli naučiti lemiti elektroničke sklopove, izraditi svjetleću značku, sastavljati modele uz pomoć elemenata iz EITECH konstruktorskih kutija, sastavljati i programirati Lego modele. Neke su radionice nudile izradu drvenih predmeta, oslikavanje staklenih bočica, izradu dekorativnih rasvjetnih tijela od fenjera na petrolej.
Ovaj je događaj vrijedan dokaz da gradu u kojem je IT industrija jedna od rijetkih koje nude alternativu profesionalnoj stagnaciji i odlasku u inozemstvo nije potrebno puno da se stvari pokrenu.

Ines Vrkić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike