Osijek
ŽUPAN DODIJELIO ZELENE POVELJE

Među nagrađenima osnovna
škola, izviđači i dvije tvrtke
Objavljeno 27. travnja, 2017.

Na svečanosti u reprezantativnoj zgradi Prandau-Hermann na središnjem osječkom trgu jučer su dodijeljene Zelene povelje Osječko-baranjske županije, javno priznanje za doprinos očuvanju okoliša te osiguravanju i poboljšavanju kakvoće življenja.

Ovogodišnji laureati su Osnovna škola Ivana Filipovića Osijek, Udruga izviđača Slavonski hrast Osijek, komunalna tvrtka Univerzal d.o.o. iz Đakova te još jedan gospodarski subjekt, Bor-plastika d.o.o. iz Kneževih Vinograda.

Osnovna škola iz Retfale nagradu je dobila zbog uzorno uređenog školskog vrta i podizanja ekološke svijesti među učenicima. Njihov se komadić zelenog raja, o kojemu se skrbe učenici zajedno sa svojom profesoricom, lani u konukurenciji od 130 škola iz cijele Hrvatske našao među najljepšim školskim vrtovima. Jedna od dviju osječkih izviđačkih družina ovo priznanje zaslužila je zbog stručnog i pedagoškog rada na odgoju i obrazovanju djece i mladeži u stvaranju i razvijanju svijesti o potrebi zaštite okoliša i promicanju potrebe zaštite okoliša. Komunalna tvrtka iz Đakova istaknuta je zbog ostvarenih rezultata u saniranju, zaštiti i očuvanju prirodnih vrijednosti okoliša te razvijanju ekološke svijesti među građanima, a tvrtka iz Kneževih Vinograda, koja proizvodi uređaje za pročišćavanje otpadnih voda i posjeduje četiri certifikata, među kojima i Green Mark, uspješno posluje u zemljama regije, a odnedavna i na Novom Zelandu.

Župan Vladimir Šišljagić uručio je Zelene povelje Lidiji Pavlić, profesorici biologije i kemije iz OŠ Ivana Filipovića, Daliboru Frečku, predsjedniku Udruge izviđača Slavonski hrast, Mili Kaselju, direktoru tvrtke Universal iz Đakova, te Daliboru Kotromanoviću, savjetniku direktora tvrtke Bor-plastika iz Kneževih Vinograda. D. Celing

MALI ARBORETUM U RETFALI

Osječko-baranjski župan istaknuo je važnost zaštite okoliša i pobošljavanja kakvoće življenja. Čestitao je laureatima te posebno spomenuo učenike iz Retfale te tvrtke Univerzal iz Đakova i Bor-plastiku iz Kneževih Vinograda, koje primjenjuju znanost i suvremenu tehnologiju najviše razine kako bi očuvale okoliš i zaštiti prirodu. Profesorica Lidija Pavlić zajedno sa svojim učenicama Nikolinom Dankuš i Ivom Šmigovec opisala je kako je od neuredne školske parcele nastao mali osječki arboretum sa stotinjak vrsta biljaka, 290 jedinki ruža te zaštićenim i rijetkim biljakma poput tulipanovca, judina drva ili ginka. Školski vrt njeguju od 2011. Djeca rado dolaze raditi u njemu iako je riječ o napornu poslu, Pavlić hvali svoje učenike. Nažalost, školski je vrt često na udaru vandala, koji krše i lome nasade, poput kestena, za koji su djeca i njihovi roditelji prikupili 500 kuna.

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike