Osijek
ZELENI ČETVRTAK U ZNAKU “ČUVARA VRTA”

Glavnu tržnicu preplavili mirisi začinskog bilja
Objavljeno 27. travnja, 2017.

Mirisni, ukusni i pouzdani “čuvari vrta” zazelenili su i zamirisali cijelu glavnu tržnicu. Riječ je o začinskom bilju Marinka Ćurića, vlasnika OPG-a.

- Mi se bavimo uzgojem začinskog bilja i čili papričica. Danas smo ovdje samo sa začinskim biljem jer su čili papričice još u fazi rasta. Riječ je o plasteničkoj proizvodnji, a plastenik je kompjutoriziran, što olakšava kontrolu temperature, otvaranja i zatvaranja prozora. Začinsko bilje ima višestruku korist, a kao što mu sam naziv kaže, začinjava hranu te joj daje posebnu aromu. Koliko je začinsko bilje zdravo možemo vidjeti na primjeru soli. Prekomjerna uporaba soli štetna je za organizam i kardiovaskularni sustav. Pravilnim korištenjem začinskog bilja poput bosiljka ili origana možemo nadomjestiti tu potrebu za soli. Začinsko bilje sve je popularnije i zbog vizualnog efekta koji stvara pomoću boja i izgleda - kaže Ćurić.

Začinsko bilje za uzgoj ne traži gotovo ništa, a zauzvrat pruža mnogo. Na zelenom četvrtku mogli smo vidjeti bilje poput pčelinje metvice, crvene mente, bosiljka i ljubičastog bosiljka, celera lišćara, mažurana, lavande, kadulje, ružmarina, origana, timijana, mente, limunske trave, limunskog bosiljka i peršina lišćara. Navedeno bilje bogato je vitaminima A, B i C, te posjeduje antivirusna, antibakterijska i antialergijska svojstva. Začinsko bilje jača imunitet, a primjenjuje se i protiv stresa, nesanice, želučanih problema, astme i glavobolje.

E. Biglbauer/M. Barišić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike