Osijek
NA FERIT-U ODRŽAN GIRLS IN ICT DAYS

U ICT području nedostaje 1000 mladih stručnjaka
Objavljeno 28. travnja, 2017.

Girls in ICT Days (Svjetski Dan djevojaka u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama) održava se svake godine, četvrtog četvrtka u travnju, od 2010. godine, a ove godine domaćin je bio Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologije u Osijeku. Ovaj događaj je bitan jer se njime pokušava stvoriti okruženje koje će osnažiti i poticati djevojke za odabir karijere u ICT-u jer je u tom području znatno manje žena u odnosu na muškarce.

Snježana Rimac Drlje, dr.sc., profesorica na FERIT-u, koja je u području komunikacija i tehnologija, ističe kako u ICT-u nedostaje stručnjaka i trend je da će sve više stručnjaka i trebati. A s druge strane, djevojke na neki način pokazuju slabiji interes za ICT. Na fakultetu je između 10 i 15 studentica u odnosu na mnogo više studenata, ovisno o godini. Ističe kako smatra da ima više prostora za djevojke, samo je stvar u tome da one još ne znaju što ih čeka. U povodu toga održana je tribina na kojoj se reklo nešto više o ICT-u te su se održale radionice na kojima su djevojke mogle praktično isprobati neke od vještina i steći znanja iz tog područja.

- Izuzetno je važno naglasiti da nam trenutno nedostaje tisuću stručnjaka u ovom području. Ako gledamo Hrvatsku, procjene su da će se otvoriti potreba za 4000 stručnjaka do 2020. godine. Nekoliko puta mjesečno dobijemo upite imamo li dovoljno studenata koje bi određene tvrtke zaposlile jer otvaraju podružnice, i to u Osijeku. U Osijeku raste ICT sektor, što znači da ne morate nikamo otići, možete ovdje raditi - rekla je Rimac. K. Brkić

Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike