Regija
STUDIJ NIJE UKINUT, ALI NEMA UPISA

Fizioterapije u Osijeku neće biti, seli se u Orahovicu
Objavljeno 14. travnja, 2017.
Prema HZZ-u, u Osječkoj je županiji dovoljno fizioterapeuta, ali ne i u Virovitičkoj

ORAHOVICA - Od jeseni prošle godine prva generacija studenata fizioterapije nastavu pohađa u Orahovici, novom slavonskom sveučilišnom gradu. Ove jeseni bit će upisana i druga generacija, a upisa na taj studij u Osijeku neće biti, odnosno odgođen je do daljnjega.

- Prije svega, treba reći da taj studij u Osijeku nije ukinut, nego nema upisa do daljnjega zato što je Zavod za zapošljavanje Osječko-baranjske županije rekao da u Osijeku ne treba upisivati studij fizioterapije jer za tim poslom i zanimanjem nema potražnje. Velik broj studenata upisan je i u Vukovaru, odakle kadar dolazi raditi u Osijek i zaista nema potrebe za tim studijem, jednostavno ti mladi ljudi ne bi imali gdje raditi. Kada nam Zavod bude rekao da ima potrebe, studij u Osijeku ponovo će početi. S druge strane, u Virovitičko-podravskoj županiji potreba je znatno veća i zato smo naglasak dali upravo na taj studij u Orahovici. S obzirom na to da smo mi regionalni fakultet, koji vodi brigu o mladim ljudima i njihovim interesima po cijeloj Slavoniji, osnovali smo fakultete tamo gdje je kadar potreban – kaže dekan Medicinskog fakulteta Osijek, europski akademik, Aleksandar Včev.

Na pitanje o profesorskom kadru koji će predavati u Orahovici Včev odgovara:

- Imamo profesore iz Osijeka koji će predavati u Orahovici a koji imaju izravnu poveznicu s Orahovicom i okolicom, dakle gradom i bivšom općinom Orahovica, što će reći, susjednim općinama Čačinci, Zdenci ili Crnac. Dakle, ili su rodom s tog područja pa će tako troškovi biti smanjeni, ili imaju svoje objekte oko Orahovice, pa to neće biti nikakav problem.

Grad Orahovica već je krenuo u postupak izgradnje odnosno uređenja zgrade fakulteta.

- Senat Sveučilišta u Osijeku potvrdio je diplomski studij fizioterapije u Orahovici, no čekamo još potvrdu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Budući da vjerujemo u pozitivan ishod, krenuli smo u osiguravanje maksimalnih uvjeta svim studentima. Grad je otkupio zgradu bivše Zanatske zadruge i prostor bivšeg diskokluba Virago i taj ćemo prostor preurediti za studij fizioterapije. Već najesen bit će spremne tri učionice za postojeći preddiplomski studij i prvu generaciju diplomskog studija, ako do toga dođe. Već radimo i na projektu gradnje studentskog doma, no sve ide korak po korak, ali uvijek gledamo naprijed, da sve dočekamo spremni – rekao je orahovački gradonačelnik Josip Nemec.

Inače, u Orahovci je na preddiplomskom studiju fizioterapije trenutačno 30 studenata. Ako stigne dopusnica ministra Barišića, od iduće akademske godine na diplomski će ih studij biti upisano 30, a s njih još 30 upisanih u prvu godinu u Orahovici će se obrazovati 90 studenata.

Vladimir GRGURIĆ

Aleksandar Včev

dekan Medicinskog fakulteta Osijek

Kada HZZ bude rekao da ima potrebe, studij u Osijeku ponovo će početi

Predavat će profesori iz Osijeka rodom s orahovačkog područja ili oni koji tamo imaju svoje objekte

Iksica i orahovačkim studentima

Od sljedeće akademske godine i studentima u Orahovici bit će omogućeno koristiti iksicu.

- Krajem svibnja studenti iz Orahovice moraju se prijaviti na natječaj Sveučilišta kako bi dobili iksicu, odnosno subvencije za hranu i stan. Važno je da studenti dobiju iksice, slijedi ponuda Orahovice, govorim o prehrani, potom dolazi inspekcija iz Ministarstva. S objektom koji bude ispunio uvjete bit će potpisan ugovor i tu će se studenti hraniti. Dakle, sve polako sjeda na svoje i mi smo presretni što možemo imati ovaj studij i u Orahovici, odnosno Virovitičko-podravskoj županiji, gdje se na tržištu rada pokazala potreba za zanimanjem fizioterapeut – zaključio je Včev.

Možda ste propustili...

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

Najčitanije iz rubrike