Regija
NAKON GOTOVO DVIJE GODINE

Mještani Feričanaca imat će ljekarnu
Objavljeno 23. ožujka, 2017.

FERIČANCI - Feričanci će za nekoliko mjeseci ponovno imati ljekarnu, a između dva podnositelja zahtjeva, Ministarstvo zdravstva odlučilo se za ustanovu Ljekarne Tripolski Osijek, i to nakon 14 mjeseci! Naime, toliko je vremena prošlo od kada su poslani zahtjevi i izdano rješenje, a uz Ljekarne Tripolski kandidirao se i Dom zdravlja Našice.

- Kako na području općine Feričanci nije ugovorena ni jedna ljekarna te s obzirom na to da je ispunjen uvjet udaljenosti do najbliže postojeće ljekarne, zahtjev Ljekarne Tripolski ocijenjen je opravdanim, dok je zahtjev Doma zdravlja Našice za osnivanje ljekarničke jedinice odbijen, stoji u odgovoru koji nam je stigao iz Ministarstva zdravstva. A što se tiče kriterija na temelju kojeg je odlučeno, Ministarstvo zdravstva odgovorilo je da je prednost ostvarila ustanova Ljekarne Tripolski s obzirom na to da prema odredbama Zakona o ljekarništvu, dom zdravlja koji nije ljekarnička ustanova ne može osnivati nove ljekarničke jedinice.

Osječke Ljekarne Tripolski svoju ljekarnu u Feričancima otvorit će u poslovnom prostoru, u prizemlju privatne kuće u Ulici Dore Pejačević 12, a s čijim je vlasnikom sklopljen ugovor o zakupu. Ljekarna će biti u neposrednoj blizini zdravstvene ambulante. No, da bi otvorili vrata ljekarne moraju dobiti rješenje ministra zdravstva da su ispunili sve propisne uvjete prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme. Ministarstvo im je odredilo da u roku od šest mjeseci od dana donošenja rješenja o osnivanju ljekarničke podružnice, a koje je izdano u prosinu 2016., podnesu zahtjev za donošenje rješenja o početku rada. Da bi dobili rješenje, moraju prostor urediti koji potom dolazi pogledati stručno povjerenstvo Ministarstva koje će utvrditi ispunjava li podružnica uvjete prema pravilniku, pa će tek onda započeti s radom. A kada bi to moglo biti, odgovor smo pokušali dobiti u Ljekarnama Tripolski. Javila nam se zamjenica ravnatelja Ivana Siber te nas uputila na ravnatelja Žolta Tripolskog koji nam se nije javio.

Inače, Ljekarne Tripolski svoju su podružnicu u Feričancima već imale, i to u ambulanti našičkog Doma zdravlja. Međutim, nakon isteka petogodišnjeg ugovora o zakupu te nemogućnosti dogovora oko visine nove zakupnine, u kolovozu 2015. iselile su se iz poslovnog prostora. Od tada u Feričancima ljekarna ne radi.

A ponovno otvaranje ljekarne s olakšanjem dočekuju mještani Feričanaca, Vučjaka Feričanačkog, Valenovca i Gazija. Kako i ne bi, jer po neophodne lijekove te razne medicinske proizvode i ortopedska pomagala moraju odlaziti u najbliža mjesta Đurđenovac, Našice ili Orahovicu. To predstavlja problem onima koji nemaju automobile, ali i staračkim i samačkim kućanstvima.

- Po obični Andol ili analgetik moramo do Našica, a ima situacija kada nam je hitno potreban neki lijek pa nam se valja snalaziti. Živim sama, djeca su daleko, pa onda moram zamoliti susjede da mi donesu lijek iz Našica - kaže jedna mještanka Feričanaca.S.Fridl

Bila je pisana i peticija

I u Općini Feričanci također su iskazali zadovoljstvo, s obzirom na to da je prošla godina i pol od zatvaranja ljekarne, a pisali su i peticiju. Kažu da je bitno da ljudi u svom mjestu gdje imaju liječničku i stomatološku, imaju i ljekarničku uslugu, jer im to zaista mnogo znači.

Možda ste propustili...

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike