Osijek
ŠTO SU JELI NAŠI STARI

Od ćoravog paprikaša i posnog graha do taški i pekmezom tista
Objavljeno 23. ožujka, 2017.

Što su jeli naši stari - naziv je tradicionalne manifestacije koju je vrijedna osječka udruga Šokačka grana organizirala već trinaesti put, u utorak navečer, u svojim prostorijama u Svačićevoj. Prezentacija je tradicijskih gastronomskih korizmenih običaja Slavonije i Baranje okupila stotinjak gostiju, koji su kušali delicije iz šokačke kuhinje i raspitivali se za stare, provjerene recepte.

Pridružili su im se i Ivan Karalić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi grad, u čijim prostorijama djeluje udruga, te dožupan Dragan Vulin, koji su pozdravili okupljene i čestitali organizatorima na njegovanju i očuvanju naše kulture i tradicije.

Dođeš gladan, odeš sit

“Uistinu mi je drago svake godine vidjeti sve vas, moje Šokice i Šokce. Uvijek je bogato, lijepo i kreativno na ovoj manifestaciji. Posebice mi je drago što se na ovaj način čuvaju naši vrijedni stari običaji”, naglasio je Karalić.

Vulin se našalio kako je naučio iz iskustva da na ovu manifestaciju treba doći prazna želudca te je pohvalio sve sudionike koji su se potrudili pripremiti sva ta divna jela. “U svoje ime i u ime Osječko-baranjske županije mogu reći da mi je drago ponovno se družiti s čuvarima baštine. Naša je gastronomija prepoznatljiva po maštovitosti i kvaliteti, stoga je treba još više promovirati i, u konačnici, iskoristiti u turističke svrhe”, poručio je Vulin.

Članovi su Šokačke grane ovaj put bili domaćini gostima iz Kupine, Sonte i Bekteža, koji, dakako, nisu došli praznih ruku. “Svoje mjesto, Bektež, danas predstavljamo korizmenim jelima - i nemrsnim i posnim - od kojih bih izdvojio posnu sarmu i juhu posluženu s pečenim krumpirima i lukom”, istaknuo je Duško Bijelić, predsjednik KUD-a Bektež.

Svi su stolovi bili puni zdjela i tanjura čiji je sadržaj mamio i okusom i mirisom. Posni grah, ćoravi paprikaš, papula, supa kiselice, ajpren juha, zafrigana čorba, paradajz juha, flekice na rasolu, rizanci s makom, orasima, pekmezom i sirom, tašci s makom i orasima, valjušci, trganjci, proja, pura, šape s bundevinim sjemenkama i još brojna druga tradicionalna jela koja su pripremali naši stari - oduševili su sve posjetitelje.

“Prvi smo put na ovoj manifestaciji i jako nam je lipo. Donili smo svoja korizmena jela iz Sonte, među kojima bih istaknuo purkin, mutanu, kompiraču, papulu i pekmezom tista. Danas također nosimo svoju tradicionalnu nošnju za korizmeno vrime i zaista nam je drago da na ovaj način možemo predstaviti svoj kraj i svoje običaje”, rekao je Miloš Vodeničar, predsjednik OKUD-a “Ivo Lola Ribar” iz Sonte.

Jako nam je lipo

Prvi su put na manifestaciji sudjelovali i gosti iz KUD-a Kupina, koji su na svom stolu poslužili ipak nešto drukčije. “Znam da svi sada mislite odakle slanina i pogača kao korizmeno jelo, ali u Posavlju su naši stari imali jedan trik u korizmeno vrijeme. Naime, jedan su korizmeni četvrtak odabrali kao dan za varanje pa su se svi okupili i pripremili pogaču sa slaninom, a ostalih su 20 dana do Uskrsa postili. Mi smo taj običaj sačuvali i to je naša tradicija, tako da danas s našeg stola možete pojesti i finu zamašćenu pogaču sa slaninom”, otkrio nam je Blaž Šokčević, predsjednik KUD-a Kupina.

Sara GOLL

Marko Josipović

predsjednik Šokačke grane

LJUBAV, VOLJA I KREATIVNOST

Predsjednik udruge Šokačka grana, Marko Josipović, rekao je kako i ova manifestacija pokazuje s koliko ljubavi, volje i kreativnosti svi članovi udruge i gosti pripremaju svoja tradicionalna jela te i na taj način čuvaju baštinu. “Sva su ova jela odraz prošlog vremena, no upravo kroz ovakve manifestacije možemo se oplemeniti novim idejama, podsjetiti se na tradicionalna jela svojih krajeva te pokazati da hrana uistinu ima svoje mjesto u povijesti i da joj treba pridati pravo značenje”, naglasio je Josipović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike