Osijek
FRANCUSKA VEČERA I U OSIJEKU

I Osječani su uživali u francuskoj gastronomiji
Objavljeno 22. ožujka, 2017.
Francuski meni u Restoran Clubu Waldinger pripremio je chef Miroslav Sili

Manifestacijom pod nazivom Goût de/Good France u cijelom se svijetu 21. ožujka slavi francuska gastronomija. Riječ je o događanju, u obliku večere, koje odaje počast izvrsnosti francuske kuhinje, njezinoj sposobnosti inovacije i vrijednostima koje promiče, a to su: zadovoljstvo, užitak dijeljenja, poštovanje dobre trpeze svojih suvremenika i cijelog planeta.

Ove godine Francuska večera okupila je više od 2000 chefova na pet kontinenata, a u tom međunarodnom događaju sudjeluje čak 17 restorana iz cijele Hrvatske. Među njima je i jedan iz Osijeka, Restoran Club Waldinger, a birani francuski meni pripremio je chef Miroslav Sili.

Za predjelo je pripremio carpaccio od govedine, a za glavno jelo gosti su mogli birati između dva jela: purećih prsa s vrganjima i domaćim valjušcima te janjetine s krumpirima i umakom od krušaka. Na meniju je bio i izbor plemenitih sirova koji se izvrsno slažu s medom i orasima. Za deset su bile dvije francuske slatke delicije, normandijska pita s bademima i jabukama te čokoladni ekler. Sve je bilo ukusno i izvrsno pripremljeno, pa u Osijek slobodno mogu doći gosti koji vole francusku kuhinju.

A sve je počelo još davne 1912. godine, kada je Auguste Escoffier inicirao Epikurejske večere, koje karaterizira isti meni, isti dan, u više gradova svijeta i za što veći broj uzvanika. Projekt Goût de/Good France organiziran je na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodnog razvoja Francuske, a prožet je duhom lijepe ideje Escoffiera, sa željom uključivanja svih kategorija restorana sa sve četiri strane svijeta.

Inače, ovo međunarodno događanje, čije je prvo izdanje održano 19. ožujka 2015., nakon što je Francuski gastronomski obrok upisan u popis nematerijalne baštine UNESCO-a, sudjeluje u širenju francuske gastronomije diljem svijeta. Goût de/Good France redovito je popraćen medijskom promidžbom na međunarodnom planu, što omogućuje svim chefovima koji sudjeluju da valoriziraju svoju kuhinju i svoje umijeće diljem svijeta, uz aktivnu potporu francuskih veleposlanstava i brojnih drugih partnera ovog zanimljivog projekta.

Vesna LATINOVIĆ

Francuska večera okupila je više od 2000 chefova na pet kontinenata

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike