Osijek
MJEŠTANI TVRĐAVICE NAJAVLJUJU:

Ili usporite promet, ili ćemo blokirati cestu!
Objavljeno 20. ožujka, 2017.

Mještani Tvrđavice najavljuju blokadu prometnice u svom mjestu da bi usporili prebrze vozače. Boje se za svoju djecu, jer kako tvrde, nemoguće je sigurno prijeći cestu.

- Imam troje male djece i ne smijem ih pustiti iz dvorišta, jer se bojim za njihovu sigurnost. Ovdje vozači divljaju vozeći daleko iznad dopuštenih 50 kilometara na sat. Godinama upozoravamo na ovaj problem i sada je dosta. Ovo je zadnje upozorenje nas 15-ak roditelja male djece. Ako iz Mjesnog odbora nešto ne poduzmu istjerat ćemo traktore i ostala vozila na cestu tako da će svaki vozač morati usporiti da bi ih obišao - kaže Dubravko Šokčević koji unatrag godinu dana živi u Tvrđavici. Dodaje da je svjestan, kao i drugi mještani, da je tvrtka koja je radila procjenu o tome je li ondje moguće postaviti tzv. ležećeg policajca rekla da to nije preporučljivo i tako “vezala ruke” gradskoj upravi.

- Dobro, ako to nije moguće i ako to nije najbolje rješenje, slažemo se s bilo kojim rješenjem koje će dovesti do usporavanja prometa. Istina je da je do prije pet godina ovom cestom dnevno prošla jedna freza, dva traktora i pokoji automobil, ali sada, kada je kod Zoološkog vrta napravljeno i dječje igralište, ovdje je prometno kao i u Europskoj aveniji u Osijeku. Nakon 22 sata na otvorenoj cesti prema ZOO-u vozači se doslovce utrkuju, jer svi znaju da nema policije. Čak je i školski autobus, kojeg sam snimio, usred bijela dana jurio kroz cijelo mjesto 70 km/h, iako je ograničenje 50, a na pojedinim mjestima i manje - kaže Šokčević.

 

 

 

- Ako je postavljanje semafora također preskupo mogu se staviti uspornici ili napraviti umjetni otoci. Može se brzina ograničiti na 40 kilometara na sat. Neka se učini bilo što da bi djeca bila sigurna. Što se treba dogoditi da bi netko reagirao? Zar treba netko poginuti? - pita se mještanin Tvrđavice.

Kako smo već ranije pisali u Glasu Slavonije, kada su mještani Tvrđavice upozoravali na prebrzu vožnju, iz policije su nam dostavili podatke da su se u 2015. godini u Tvrđavici dogodile četiri prometne nesreće u kojoj je jedna osoba poginula, zbog nepropisnog uključivanja biciklista u promet, jedna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene zbog nepropisne brzine, te dvije nesreće zbog ostalih pogrešaka u prometu koje su za posljedicu imale materijalnu štetu. U 2014. godini u Tvrđavici se nije dogodila ni jedna prometna nesreća.

- Kroz određivanja nadzora prometa uvijek se mora voditi računa o ugroženosti nekog područja. Tvrđavica ne predstavlja dio grada koji prednjači u nesigurnosti u prometu, te je nadzor brzine kretanja vozila razmjeran stvarnom stanju sigurnosti u prometu - kazali su iz osječke policije.

Unatoč tome mještani Tvrđavice i dalje inzistiraju da im se omogući sigurniji život.

Sandra LACIĆ
RADI SE NA RJEŠAVANJU PROBLEMA

Od Lucije Tadić, predsjednice Mjesnog odbora Lijeva obala, doznajemo da se radi intenzivno na rješavanju problema u vezi prebrze vožnje u Tvrđavici.

- Predstavnici Gradske uprave i policije bili su na terenu i zajedno s njima održali smo sastanak. Mjesni odbor već duže vrijeme poduzima aktivnosti da bi se problem riješio i vjerujemo da će od Gradske uprave doći pozitivan odgovor u skorije vrijeme - kazala je Lucija Tadić.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike