Regija
VINKOVAČKI GIMNAZIJALAC MEĐU NAJBOLJIMA

Petar Škrobo će u Dansku na Prirodoslovnu olimpijadu EU
Objavljeno 3. ožujka, 2017.

OTOK

Petar Škrobo iz Otoka, učenik 1.a razreda vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, ušao je u ekipu za Prirodoslovnu olimpijadu Europske unije, koja će se održati u svibnju u Danskoj. To natjecanje u znanju i rješavanju praktičnih zadataka iz prirodoslovlja namijenjeno je učenicima od 16 godina.

- Zainteresiranost za prirodne znanosti razvila se u sedmom razredu osnovne škole, tada sam išao na puno natjecanja. Bio sam na županijskom natjecanju iz biologije i nisam ništa posebno očekivao, a onda sam saznao da sam prošao na državnom. Polako se pojavljivalo veće zanimanje za biologiju u osmom razredu. Zanimljivo mi je kod prirodnih znanosti što se sve još to razvija i stalno imamo nova znanstvena otkrića, gdje i ja mogu puno pridonijeti. Sretan sam i uzbuđen što sam ušao u ekipu za Dansku, ova dva učenika iz moje ekipe su jako dobri učenici tako da se nadamo lijepom uspjehu - rekao je Škrobo.

- Petrov je uspjeh značajan zbog toga što je on prvi razred, a u tročlanoj ekipi su učenici iz drugog i trećeg razreda. Imamo dvije ekipe, A i B, a u svakoj je jedan fizičar, biolog i kemičar. Naš je Petar ušao čak u ekipu A kao jedan od najmlađih sudionika u području biologije. Cilj je ove olimpijade uvođenje mladih ljudi u svijet znanosti. Petar je prošao dva kruga testiranja, a u prvom se krugu ispitivalo znanje iz područja biologije, kemije i fizike. Inače, da bi uopće bio kandidat za testiranje, Petar je osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju iz biologije. Učenici koji su ostvarili plasman među prvih pet mjesta na državnom natjecanju pozvani su na testiranje. U prvom krugu je bilo 29 kandidata, zatim se u drugom krugu broj smanjio na 13 kandidata, gdje se ispitivalo vještine, snalaženje u laboratoriju, izvođenje pokusa, u biti postavljen je koncept jednog znanstvenog istraživanja gdje je postavljen problem koji kandidati moraju riješiti. Petar je od njih 13 ušao u ekipu od šestero koji su bili određeni za Prirodoslovnu olimpijadu Europske unije - rekla je mentorica Jasenka Krznarić-Barić, profesorica biologije.

Petar će za Dansku imati deset dana pripreme na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a i mentorice u Gimnaziji M. A. Reljkovića dobile su plan priprema.

Petra Škrobu su, osim Jasenke Krznarić-Babić, prof. biologije, za natjecanje pripremale i mentorice Maja Došen, profesorica kemija, te Jasenka Celić, profesorica fizike.

Mario KOKAJ

Kod prirodnih znanosti stalno imamo nova otkrića, gdje i ja mogu puno pridonijeti, kaže Petar

Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

Najčitanije iz rubrike