TvObzor
KULTNA SPORTSKA EMISIJA DRUGOGA PROGRAMA HRVATSKOGA RADIJA

“Sport i glazba”: Sinonim za gotovo svaki sportski prijenos
Objavljeno 3. ožujka, 2017.

Dugogodišnja, kultna sportska emisija Drugoga programa Hrvatskoga radija “Sport i glazba” dobila je nagradu Hrvatskoga zbora sportskih novinara (HZSN) za najbolju radijsku emisiju u 2016. godini.

Emisija “Sport i glazba” neprekidno se emitira od 1955., kad je pokrenuta na Prvome programu Radija Zagreb pod nazivom “Sport, muzika, sport”, a prvi je urednik bio Mladen Delić, uz reportere Hrvoja Macanovića i Ivu Tomića. Godine 1968. emisija se pod novim nazivom “A sada… sport i glazba” počinje emitirati i na Drugome programu Radija Zagreb. Za legendarnu je i danas aktualnu najavu emisije zaslužan Fran Potočnjak, koji je za glazbenu podlogu odabrao instrumental Happy Music Jamesa Lasta i njegova Big banda te glas spikerice Valike Šverer, a sve ostalo je povijest.

Početkom devedesetih godina prošloga stoljeća emisija se počela emitirati i subotom i nedjeljom, a naziv je skraćen u Sport i glazba. Najava je ostala nepromijenjena, a postala je sinonimom za gotovo svaki sportski prijenos na Hrvatskome radiju.

Sport i glazba danas se emitira subotom i nedjeljom od 16 do 20 sati na Drugome programu Hrvatskoga radija, ali često, ovisno o događaju, počinje ranije i završava kasnije. U tome projektu danas sudjeluju svi zaposlenici sportske redakcije Hrvatskoga radija u Zagrebu. To su Davor Lulić, Ivan Dorian Molnar, Gordan Gabrovec, Krešimir Gotlin, Lana Frančić, Vladimir Horvat, Lovorko Magdić, Tea Rožman Svedrović, Sandro Ruotolo, Marko Šivak i Sanja Žiger Frljuk, a nedjeljom ulogu voditelja preuzima i Ljudevit Grgurić – Grga. Emisiju oblikuju i novinari reporteri iz regionalnih radijskih postaja Hrvatskoga radija, koji se izravno javljaju s mjesta događaja.

Veliki i redoviti doprinos emisiji daju i kolege iz HRT – Radija Split Srđan Fabijanac, Marko Miličić i Mirta Šurjak. Slušatelji u emisiji i dalje često mogu čuti i zanimljive komentare umirovljenoga kolege iz Splita Ede Pezzija. Iz HRT – Radija Rijeka javljaju se reporteri Željko Kesovija i Korado Vujnović. Davor Buconić s HRT – Radija Dubrovnik surađuje u emisiji već tridesetak godina. Željko Kapelari s HRT – Radija Zadar posebnu pozornost posvećuje zadarskoj košarci. Branko Biočić i Čarles Gržinić reporteri su s HRT – Radija Pula. Branko Biočić prati uglavnom nogomet, tenis, pripreme različitih reprezentacija te mjesni istarski sport.

Osim na Drugome programu Hrvatskoga radija emisiju “Sport i glazba” od listopada 2015. može se pratiti i na računalima, tabletima i mobilnim uređajima s pomoću multimedijske usluge HRTi subotom i nedjeljom od 16 do 20 sati. (N.K.)

Foto: Krasnodar Peršun/HRT
OSJEČKA EKIPA

Krunoslav Inhof, Đorđe Ivković i Željko Kovačević reporteri su emisije “Sport i glazba” s HRT – Radija Osijek. “Nadahnuće su mi uspješni mladi ljudi koji se bave sportom”, ističe Krunoslav Inhof. Đorđe Ivković reporter je u emisiji još od 1980. “Oduvijek sam tu emisiju doživljavao kao vrhunac sportskoga novinarstva. Ono na što sam najponosniji činjenica je da je upravo ta emisija profilirala Miljenka Raka u vrhunskoga nogometnog kondicijskoga trenera”, napominje Đorđe Ivković.

“Koliko god veliku važnost imaju novi mediji i televizija, teško je zamisliti važniji sportski događaj bez emisije 'Sport i glazba'. Neizmjerna je čast i zadovoljstvo biti slušateljem legendarne emisije i dijelom njezinim sutvorcem”, ističe Željko Kovačević, kojega gledatelji rado prate i u popularnoj HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike