TvObzor
HTV1: OD UTORKA, 12. SVIBNJA

Dokumentarna serija “Zauvijek autor: Gibonni”
Objavljeno 10. svibnja, 2024.
Dvanaest epizoda donosi priču o našem najpoznatijem i najboljem živućem pjesniku među glazbenicima

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u utorak, 14. svibnja na svom Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 20.15 premijerno prikazuje prvu od dvanaest epizoda dokumentarne serije “Zauvijek autor: Gibonni” o našem najpoznatijem i najboljem živućem pjesniku među glazbenicima, Zlatanu Stipišiću Gibi. Serija donosi životne priče autora popularne glazbe, ali i vrijednih glazbenika koji su se proslavili u zemlji i inozemstvu drugim glazbenim izričajima ili pak pisanjem tekstova.



Dokumentarna serija u 12 epizoda dokumentira život i karijeru autora glazbe ili tekstova nekih od najpoznatijih i najslušanijih djela zabavne, klasične i suvremene glazbe u Hrvatskoj. Ovim posljednjim ispravlja se svojevrsna nepravda prema tekstopiscima koji nerijetko ostaju u sjeni skladatelja, a pogotovo izvođača. Upoznajemo ljude koji su u nekom glazbenom žanru obilježili određeno vrijeme i ispisali “soundtracke mnogih mladosti”: Nenu Belana, Gibonnija, Zrinka Tutića, Miroslava Rusa, Berislava Šipuša, Mladena Tarbuka, Alku Vuicu, Vjekoslavu Huljić, Franu Đurovića, Zlatka Tanodija i Sašu Antića.

Njihova su djela obilježje jednog podneblja i vremena koja su u svom najvećem sjaju za neke od njih možda prošla, ali ih je važno prizvati i dokumentirati kako bi poslužila kao temelj stvaralaštvu mladih naraštaja. Prikazujući stvaran život ovih autora, serija nam potvrđuje da su životne situacije koje nam se često čine nepremostivima i nerješivima, pa ih nerijetko izbjegavamo, itekako preživljive, pa i da često donose novi životni uspjeh. Svi su ovi autori i pravi borci za umjetnost i slobodu izražavanja, a neki od njih bili su i politički nepodobni tijekom svog djelovanja. Prolazili su krize identiteta i stvaralaštva, trpjeli birokratske ili klanovske nepravde, ali su davali publici sve što imaju. Svi su oni stvarali glazbene podloge mnogih mladosti, ljubavi i brakova, proslava položenih ispita, važnih obljetnica.

U prvoj epizodi gledamo priču o jednom od najpoznatijih i najboljih živućih pjesnika među glazbenicima. Gibonni nije baš otvorena knjiga. Dokumentarac o njemu zato je pravi pothvat jer, iako je drag i pristojan, Gibo je pomalo introvertirana osoba koja ne voli puno govoriti o svojim pjesmama koje oduševljavaju milijune. No ovo je iskreni intervju o najrazličitijim temama, a o nekima Gibo govori i prvi put. Na primjer o tome kako je na početku karijere, nakon faze u grupi Osmi putnik, godinu i pol živio u berlinskom skvotu, jedva spajao kraj s krajem, spavao na gajbama piva u opasnom susjedstvu. Dio filma posvećen je njegovim promišljanjima o publici, inspiraciji za pjesme, Oliveru, moru, o autoritativnom i strogom ocu, novcu, a prvi put kameru će odvesti u malu hotelsku sobu u kojoj su nastale sve pjesme s posljednjih nekoliko albuma, uključujući i pjesmu “Kiša”. Drukčiji Gibo - inspiriran, emotivan i otvoren.

Scenarij i režiju potpisuje Toni Volarić, montažu Alen Horvatić, a snimateljica je Andrea Kaštelan. Produkcija: Cantus, 2022. T.K.
Možda ste propustili...

POSLASTICA ZA LJUBITELJE INTELIGENTNE ZABAVE

Posljednja epizoda kviza Joker

“NASTY: VIŠE OD TENISA” OD 24. SVIBNJA NA MAXU

Portret uvijek iznenađujućeg, teško definiranog lika

Najčitanije iz rubrike