TvObzor
UBITI JE LAKO

Agatha Christie u punoj snazi
Objavljeno 10. svibnja, 2024.

Teško je zamisliti bolju ekranizaciju kriminalističkih romana briljantne autorice Agathe Christe nego što su oni koje potpiše BBC. Prošle godine snimljena trodijelna miniserija "Ubiti je lako" ("Murder is Easy") može se pogledati u ponudi Pickboxa i pravi je užitak za svakog fana Agathe Christie.



No ova se serija razlikuje od svih prijašnjih ekranizacija poznatog romana po tome što prekida s tradicijom pedantne vjernosti književnom predlošku. Po uzoru na najnovije ekranizacije Jane Austen, klasično se djelo trendovski modernizira ubacivanjem danas popularnih motiva rasne pomiješanosti i borbe za ženska prava, a priču prebacuje iz 1939., kad je roman napisan, na početak pedesetih - 1953., sedam godina prije nego što je britanska afrička kolonija Nigerija, 1960., postala samostalna. Zašto Nigerija? Dobro pitanje. U romanu Agathe Christie nema Nigerije, a glavni junak je Škot, Luke Fitzwilliam, bivši kolonijalni policijski časnik koji je služio u Indiji, a sad je u mirovini i vraća se u Englesku. U BBC-jevoj adaptaciji junak je mladi Nigerijac koji se također zove Luke Fitzwilliam (glumi ga David Jonsson), ali ima i izvorno nigerijsko prezime Oblako, tako da se istodobno uklapa u englesko društvo, ali i razlikuje od njega zbog kolonijalnog podrijetla i boje kože.

Fitzwilliam, kako ga svi zovu, mlad je i sposoban ataše koji dolazi u Englesku da bi dobio posao u ministarstvu vanjskih poslova u Whitehallu. Stiže vlakom u London i u kupeu upozna gospođicu Laviniju Pinkerton (Penelope Wilton), koja mu kaže da ide u London prijaviti ubojstva. Stara gospođica, koju svi od milja zovu Pinky, ne kaže koliko ubojstava, no jasno je da ih ima više i da će ih, ako ne dođe policija, biti još više. Stvari se dodatno zakompliciraju kad netko pred ulazom u kladionicu automobilom pregazi gospođicu Pinkerton, a Fitzwilliam ostane na ulici s njezinim dobitkom od oklade na konjske utrke. Rodbini ubijene odluči dostaviti novac koji je zaradila na okladi i istražiti umorstva u njezinu gradiću.

Autorica serije, scenaristica Sian Ejiwunmi-Le Berre, posebnu je pozornost posvetila ženskim licima, osobito liku Bridget Conway (Morfydd Clark), koja se udruži s junakom u rješavanju slučaja i uočava detalje na koje muškarci ne obraćaju pozornost. Prekrasna scenografija i kostimografija, niz neočekivanih preokreta i sjajni glumci prava su poslastica.
Tanja Kvorka
ŽANR:

kriminalistički

AUTOR:

Meenu Gaur

ULOGE: David Jonsson,

Mathew Baynton, Nimra Bucha

MREŽA:

Pickbox

DATUM:

2023.

EPIZODA: 3

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike