Osijek
MIROSLAV BROĐANAC, KNJIGOLJUBAC

Najčitatelj GISKO-a obožava SF i krimiće
Objavljeno 25. veljače, 2017.

U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek u petak je, sedmi put, proglašen najčitatelj Posudbenog odjela za odrasle. Ove je godine tu laskavu titulu sa 185 pročitanih knjiga u 2016. godini osvojio Miroslav Brođanac (58).

- Najviše čitam otkako sam u mirovini, i to knjige iz žanra znanstvene fantastike i krimiće – rekao nam je Brođanac.

Najdraža knjiga koju je pročitao u životu je, kaže, klasik znanstvene fantastike “Dina”, autora Franka Herberta. Od svih knjiga koje je u 2016. godini pročitao izdvaja “Djevojku koja je spasila švedskoga kralja” Jonasa Jonassona, pri čemu naglašava kako ga u posljednje vrijeme privlači švedska književnost.

Dubravka Pađen Farkaš, ravnateljica GISKO-a, objasnila je da je Miroslav Brođanac član GISKO-a već osam godina, tijekom kojih je pročitao 1101 knjigu. Knjige je redovito vraćao, a sudjelovao je i u drugim aktivnostima u knjižnici.

- Kada je dolazio u knjižnicu, odlazio je s punim ruksakom knjiga, a dok je ih pomno odabirao, vani ga je strpljivo čekao njegov kućni ljubimac – kazala je ravnateljica GISKO-a. Uručila mu je prigodnu nagradu, koja se sastoji od godišnje članarine, nekoliko primjeraka knjiga i plakata Najčitatelj.

Svečanosti proglašenja najčitatelja nazočio je i zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham, koji je poručio kako bi broj knjiga koje je Miroslav pročitao protekle godine trebao biti poticaj i drugima da što više čitaju. Prigodno je postavio plakat Najčitatelj s Miroslavovim imenom i prezimenom na zid u holu Posudbenog odjela za odrasle.

Podsjetimo, akcija Najčitatelj GISKO-a počela je 2001. godine, kako bi se potaknulo zanimanje za knjigu i čitanje u djece starije osnovnoškolske dobi. Nagrada za najčitatelja u kategoriji odraslih dodjeljuje se od 2011. godine, a odabran može biti svaki član knjižnice koji je upisan na posudbenim odjelima za odrasle. Važno je naglasiti da se pri odabiru u obzir ne uzimaju samo statistički podaci o posudbi nego i dugogodišnje članstvo u knjižnici, vraćanje knjiga na vrijeme, korištenje ostalih usluga knjižnice i drugo.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Srđan Lukačević

voditelj Posudbenog odjela za odrasle

OSJEČANI SVE VIŠE ČITAJU

- Osječani sve više čitaju domaću i svjetsku lijepu književnost o prijateljstvu, ljubavi, izdajama, razočaranjima, o životnim pitanjima. Nakon njih najpopularniji su kriminalistički i ljubavni romani – objasnio je Srđan Lukačević, voditelj Posudbenog odjela za odrasle GISKO-a.

185

knjiga pročitao je lani Miroslav Brođanac

Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike