Novosti
VLADA TRAŽI NAČIN

Plenković: Činimo sve da
ne dođe do poskupljenja plina
Objavljeno 23. veljače, 2017.
Vladin je politički cilj da građani ne osjete promjene na tržištu plina

Vezani članci

ZAKON O TRŽIŠTU PLINA

Plin poskupljuje, ali nitko ne zna koliko

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je poručio da će Vlada učiniti maksimalan napor da ne dođe do porasta cijene plina jer je Vladin politički cilj da građani ne osjete bilo kakve promjene na tržištu plina, no nije rekao kada će Vlada donijeti uredbu o cijeni plina za građanstvo i potrošače. Uredba se, prema prijašnjim najavama iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, očekivala na sjednici Vlade održanoj u Sisku, a premijer je, odgovarajući na pitanja novinara nakon njezina završetka, kazao kako Vlada “ima još određeno vrijeme” za donošenje uredbe.

“Nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike vodi razgovore sa svim ključnim institucijama i Vlada će učiniti maksimalan napor da ne dođe do povećanja cijena plina za građane i potrošače. To je vrlo jasan cilj koji sam dao ministru Slavenu Dobroviću i njegovim suradnicima. Kada se steknu uvjeti, Vlada će donijeti tu odluku. Imamo još određeno vrijeme”, rekao je Plenković. Dodaje pritom kako je vidio apele sindikata i građana te ponavlja kako je Vladin politički cilj “da bilo kakve promjene na tržištu ne osjete građani”. Osvrnuo se i na cijenu struju, kazavši kako će snižavanje njezine cijene, do kojeg je došlo nakon snižavanja stope PDV-a, biti nešto manje s obzirom na obveze preuzete od pretprethodne Vlade, odnosno zbog povećanja naknade za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. U pogledu arbitraže u Washingtonu u sporu s mađarskim Molom oko plinskog biznisa, Plenković je, na upit je li došlo do zastoja zbog odugovlačenja određenih svjedoka koji su se trebali pojaviti, kazao kako se proces “nastavlja normalnim putem”.

Novinare je zanimalo kada će HDZ, kojem je Plenković na čelu, odrediti svoga kandidata za zagrebačkog gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima. “Gradski odbor Zagreb razmatra više opcija”, odgovorio je Plenković.H

Guste Santini

ekonomski analitičar

Cijenu plina ne bi se smjelo umjetno formirati

Ekonomski analitičar Guste Santini, gostujući na HRT-u, rekao je kako Vlada ne bi trebala umjetno formirati cijenu plina. Ne bi se smjelo subvencioniranim cijenama remetiti strukturu potrošnje građana. Kako cijena raste na tržišu, ona treba rasti. To se ne smije umjetno mijenjati. Građane koji su socijalno ugroženi treba subvencionirati. Socijalnu politiku treba voditi socijalnim elementima, istaknuo je. To su kompleksne stvari i, kad je energija u pitanju, ne bi ih trebalo olako prihvatiti. Energija je ozbiljan resurs i ne treba privikavati građane na nerealne cijene jer je to Potemkinovo selo, dodao je Santini.

Sever: Spriječite udar na građane

“Većina građana već i ovako ulaže krajnje napore i odricanja kako bi svojim mjesečnim prihodima pokrila redovite mjesečne rashode u kućanstvu. Bilo kakvi izvanredni rashodi za te iste građane prava su noćna mora”, stoji u pismu koje je premijeru Plenkoviću poslao predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. “Očekujemo da danas upotrijebite sve Vladi raspoložive mehanizme i mogućnosti te zaštitite građane od cjenovnog udara zbog poskupljenja struje i plina. Vjerujte, svako pa i minimalno poskupljenje za većinu je građana ozbiljan udar”, piše Sever.V.T.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike