Novosti
ZAKON O TRŽIŠTU PLINA

Plin poskupljuje, ali nitko ne zna koliko
Objavljeno 18. veljače, 2017.
Radi se o čistoj prijevari građana, o pljački, rekao je Bunjac

Izmjene Zakona o tržištu plina potaknule su u petak žestoku saborsku raspravu o cijeni plina, koja će, uvjeren je SDP-ov Gordan Maras, predloženim izmjenama porasti početkom travnja.

Ukidanjem obveze proizvođačima da cjelokupnu proizvedenu količinu prirodnog plina plasiraju opskrbljivačima na području Hrvatske izmjene idu u smjeru djelomične liberalizacije tržišta plina. Ujedno se određuje novi model tržišta plina na način da će nadležno ministarstvo u suradnji s Hrvatskom energetskom regulatornom agencijom i operatorom tržišta plina provoditi natječaj za određivanje opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina. Zakonom se također uvodi obveza Vlade da osigura stabilnost opskrbe plinom kućanstava, kao i da odredi maksimalnu cijenu plina.

Ante Čikotić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, uvodno je objasnio kako je riječ o usklađivanju sa zakonodavstvom EU-a, a SDP-ov zastupnik Gordan Maras ocijenio je da zakon ide u smjeru liberalizacije tržišta, što povlači i liberalizaciju cijena, a što SDP ne može prihvatiti. “Stvara se pretpostavka da od 2. travnja cijene plina skoče i da građani na svojim računima vide 15, 20, 25 posto veće iznose, što u sezoni grijanja znači 200 do 300 kuna veće račune za grijanje za sve one koji se griju na prirodni plin”, rekao je Maras.

Replicirao mu je Mostov Miro Bulj: “Prodali ste sve za Judine škude. Milijardu i 100 milijuna kuna hrvatski građani moraju platiti zbog vaše odluke, gospodine Maras. Iduće godine milijardu i pol, to odlazi u strane džepove; 2019. godine milijardu i 600 u strane džepove zbog poticaja vjetroelektranama”, rekao je Bulj.

“Meni je žao, ali moram reći da Miro Bulj laže. Maras niti je prodavao, niti je dijelio Inu, niti je smišljao koncept vjetroelektrana, koji je osmišljen 2009. To su vaši koalicijski partneri, gospodine Bulj”, rekao je Maras.

- Vi ste bili ministar u Milanovićevoj vladi kada ste 2012. godine donijeli odluku o poskupljenju plina i struje. A ovdje nam držite predavanja o suosjećanju s građanima? Strašno, zaista - poručio je Josip Borić (HDZ) Marasu. “Digli ste ruku kao ministar da nešto poskupi 20 i 22 posto, i to na Vladi”, poručio mu je Borić. Zastupnik iste stranke Darko Horvat (HDZ) istaknuo je da još nema metodologije po kojoj bi se moglo znati hoće li i koliko porasti cijena plina za kućanstva.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) nije podržao predložene izmjene Zakona jer je uvjeren da će cijena plina rasti. “Liberalizacije kakve su provođene u Hrvatskoj samo su štetile hrvatskom narodu”, rekao je Lovrinović.

HNS je bio suzdržan, a njegov predsjednik Ivan Vrdoljak kazao je da je hrvatsko tržište liberalizirano prije osam godina te da je danas 75 posto tržišta u Hrvatskoj potpuno odvojeno od politike. Branimir Bunjac (Živi zid) usprotivio se liberalizaciji hrvatskog tržišta plina jer bi se u zemlji, tvrdi, uz malo truda, moglo proizvoditi do 90 posto plina za vlastite potrebe. Upozorio je i na nelogičnost da se cijena plina građanima obračunava u kilovatsatu, a kad se crpi, mjeri se u kubičnim metrima. “Radi se o čistoj prijevari građana, o pljački! To govore ljudi koji rade u tvrtkama distributerima plina”, rekao je Bunjac.

Igor BOŠNJAK
BOCA PLINA U 30 DANA POSKUPJELA S 80 NA 106 KUNA - VIŠE OD 20 %

Plinske boce od 12 kilograma u kratkom su razdoblju poskupjele za više od 20 posto, s 80 kuna na 106 kuna. Cijena je skočila na gotovo svim benzinskim crpkama, javlja RTL. Plinske boce punjene su propan-butan smjesom. Razlog je stalnog porasta njihove cijene činjenica da je i cijena samog propan-butana u svijetu u mjesec dana skočila za 17 posto. Iz Ine su poručili da je nabavna cijena propan-butan smjese od rujna prošle godine skočila za čak 45 posto. Razlog je snažna potražnja prouzročena dugom i hladnom zimom u Aziji i Europi. Boce koriste zapravo sva kućanstva koja nisu spojena na plinsku mrežu, ali i mnogi poduzetnici.

102 MILIJUNA EURA ZA LNG NA KRKU

Koordinacijski odbor Instrumenta za povezivanje Europe odobrio je 102 milijuna eura za izgradnju plutajućeg terminala za ukapljeni plin na otoku Krku te 40,5 milijuna eura za hrvatsko-slovenski projekt unaprjeđivanja sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid. Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović rekao je da je to jedan od najznačajnijih energetskih projekata i na europskoj razini. “Taj projekt će definitivno podignuti hrvatsko gospodarstvo i industriju, koja će imati priliku razviti nove usluge, nova znanja i nove tehnologije u području LNG-a. Također, sigurnost opskrbe plinom realizacijom tog projekta neupitno je potvrđena, a iskreno vjerujemo da će pojava drugih dobavnih pravaca rezultirati i snižavanjem cijena plina za krajnje korisnike u Hrvatskoj”, ističe Dobrović. H

Možda ste propustili...