Osijek
ZAVOD ZA STANOVANJE

Lani 1000 ovrha zbog neplaćanja pričuve, najveći dužnik država
Objavljeno 24. veljače, 2017.

U 2016. godini Zavod za stanovanje Osijek (pod čijim je upravljanjem oko 1700 stambenih zgrada) morao je pokrenuti postupak prisilne naplate prema čak 1000 vlasnika stanova zbog neplaćanja pričuve.

- Dužnici su različitih profila, a dio je njih u teškoj socijalnoj situaciji. Međutim, mi svoja potraživanja moramo naplatiti bez iznimke, no ipak im izlazimo u susret planom obročne otplate duga. Dosta je onih koji o dugovanju za pričuvu saznaju tek kada je ovrha već u postupku provedbe s obzirom na to da su stan dali u najam, ali nisu promijenili adresu slanja obavijesti pa o dugovanju podstanara za pričuvu, nažalost, doznaju tek kada se oni isele. Zanimljivo, ipak najviše problema imamo sa slučajevima kada za pričuvu duguje Republika Hrvatska. Pod upravljanjem Zavoda za stanovanje Osijek trenutačno je oko 400 državnih stanova, od kojih se za čak polovinu ne plaća pričuva, te se moraju pokrenuti postupci prisilne naplate. Iako nam je naplativost dugovanja preko ovrha 90 posto, upravo se najviše mučimo s prisilnom naplatom duga od države. Tu je riječ o dugotrajnim potraživanjima do kojih dolazimo u postupcima koji traju i po dvije godine za svaki stan. Moram napomenuti kako u tom vremenu najviše problema imaju suvlasnici zgrada u kojima se nalaze takvi stanovi. I to u situacijama kada, primjerice, u jednoj zgradi ima i po četiri ili pet državnih stanova za koje se plaća pričuva. Oni koji uredno plaćaju jedva uspijevaju pokriti redovite troškove održavanja zgrade i na zajedničkom računu im ostaju ili minimalna sredstava ili ništa za ulaganja - objašnjava Mario Bugarić iz pravne službe Zavoda za stanovanje Osijek.

Ivana SOLAR
ZASTARA ZA PRIČUVU - TRI GODINE

Iako mnogi građani misle kako računi za pričuvu pripadaju među režijske troškove s jednogodišnjom zastarom, tomu nije tako. Iz Zavoda za stanovanje upozoravaju kako je zastara za troškove pričuve tri godine i da nema nikakve koristi od “držanja figa” za zastaru s obzirom na to da se svakih šest mjeseci provode generalne kontrole naplativosti i dugovanja.

- Prvu obavijest o dugovanju šaljemo nakon šest mjeseci od nastalog duga, a ako vlasnik ne reagira, pokrećemo ovršni prijedlog. Potom proces prisilne naplate uobičajeno traje od sedam do 12 mjeseci”, objašnjava Bugarić.

Pravnik dodaje da, ako se dužnik za pričuvu zbog dugovanja nađe u sudskom postupku koji izgubi, svi troškovi padaju na njega osobno, a ne na zgradu, što mnogi ne znaju kada se upuštaju u ovakve pravne bitke.

zavod

NEPLATIŠAMA SE OMOGUĆUJE OBROČNA OTPLATA DUGA

400

državnih stanova pod upravljanjem je Zavoda za stanovanje, od kojih se za čak polovinu ne plaća pričuva

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike