Regija
VIJEĆNICI PODIJELJENI

Prodaja feričanačke mreže HEP-Plinu ovisi o građanima?
Objavljeno 24. veljače, 2017.

FERIČANCI

Feričanački vijećnici prihvatili su prijedlog da prije odluke o prodaji plinske mreže treba održati javnu tribinu. To je nužno da bi se prije odluke ispitalo stajalište mještana o pitanju prodaje plinske mreže HEP-Plinu koji je zainteresiran za kupnju općinskog plinskog sustava. Prije održavanja tribine vijećnici su zamoljeni da nakon što im se pisano predoče sve pojedinosti u svojim krugovima provjere stavove mještana. Da je riječ o velikoj odluci svjesni su svi vijećnici na čelu s nezavisnim predsjednikom Markom Kneževićem.

- Prodaja plinske mreže nije mala stvar. Nju su financirali mještani i treba im objasniti prednosti i nedostatke prodaje mreže. Nitko vas ne prisiljava da nagovarate ljude, nego da ukažete na činjenicu da je plinska mreža zastarjela i da traži investicije u održavanje - upozorio je Knežević.

Oporbeni vijećnik Petar Matković (BUZ) rekao je da će on mještane nagovarati da budu protiv prodaje:

- Zato što dolaze izbori i mišljenja sam da ovu odluku treba ostaviti budućem sazivu Općinskog vijeća. Ne dolazi u obzir da odluku donesemo na samom kraju našeg mandata!

I Marin Benić (HDZ) i Tomislav Gregurić (HSU) iz redova oporbe slažu se da općinska vlast ne treba odlučiti o prodaji. “Ne može nas jedanaest odlučiti umjesto mještana koji su sudjelovali u izgradnji mreže”, kaže Benić.

Nezavisnog vijećnika Zlatka Đurokovića zanimalo je kakva je korist od prodaje plinske mreže.

- Prodajom mreže uprihodili bismo od 480.000 do 540.000 kuna, ako je damo u koncesiju, ostvarivali bismo smiješno mali prihod, tisuću kuna godišnje - uzvratio je načelnik općine Antun Glavaš.

U raspravu se uključio i HDZ-ovac Stipo Stipić koji je upitao na što će se taj novac utrošiti.

- To je novac koji će se namjenski potrošiti za dobrobit Feričanaca i građanima će donijeti nešto dobro - uzvratio je načelnik Glavaš, koji je cijelo vrijeme ustrajao da je prodaja mreže dobra poslovna odluka. Obrazlažući prijedlog za prodaju plinske mreže on je rekao kako bi trebalo požuriti s odlukom.

- Volio bih da ovaj saziv Vijeća donese trajnu i korisnu odluku. Svi smo svjesni kada i kako je mreža građena, da je nekvalitetna i nesigurna. HEP-Plin želi kupiti mrežu, a mi zadnju priliku da dobijemo novac koji bismo mogli iskoristiti za investicije u infrastrukturu i rješenje problema s loše izgrađenom mrežom – poručio je Glavaš. Kao dodatni razlog zalaganja za prodaju navodi zakonsku odredbu koja distributerima onemogućava distribuciju prirodnog plina ako nisu vlasnici ili koncesionari mreže, a to je slučaj u Feričancima. Općina je vlasnik plinske mreže, plinovoda, instalacija i pripadajućih uređaja i postrojenja za transport i distribuciju prirodnog plina. Gradnju općinske mreže 1992. godine financirali su građani direktnim plaćanjem izvođaču tadašnjih 2000 njemačkih maraka.S.Fridl

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike