Regija
SUKOB U SU ĐAKOVO

Raspudić optužuje za puč, stranka ga tereti za nerad
Objavljeno 24. veljače, 2017.

ĐAKOVO

Stranke s “umirovljeničkim” predznakom, bar one u Đakovu, nikako da zaplove u mirne vode, uhvate kontinuitet i ozbiljnost u radu. Jer, umjesto da se bave aktualnim temama, a sada ponajprije pripremama za lokalne izbore, u pravilu se bave same sobom, a u javnost izlaze najčešće – s unutarstranačkim sukobima i svađama sijedim kosama, ozbiljnim godinama i životnom iskustvu usprkos.

“Frizira članstvo”

Takvi su i najnoviji događaji u GO Stranke umirovljenika Đakovo, koja je raspuštena, njen predsjednik Miro Raspudić suspendiran, a ona dobila povjerenika – Pavu Milekića, čelnika ŽO SU-a. Raspudić tvrdi da se u GO SU-a dogodio puč, a za što proziva Đakovčanina Stjepana Feketea, koji je dosad bio na čelu ovdašnjeg Bloka umirovljenici zajedno (BUZ), s kojim se prethodno nije rastao u harmoniji. Fekete je, uz to, i dugogodišnji predsjednik Udruge invalida rada Đakovo pa ga Raspudić proziva da “na svoju ruku manipulira njenim članovima, svojata ih i s njima prelazi gdje hoće i tako frizira brojnost svojih istomišljenika”. Jer, Feketeov prelazak iz BUZ-a u SU prati, tvrdi on, i ulazak 100 novih članova u SU, bivših BUZ-ovaca, a bez njihovih pristupnica. Raspudić SU-ovce poziva da na to ne nasjedaju i odupru se, kako tvrdi, puču.

– Fekete je u SU došao iz BUZ-a preko Pave Milekića i izvršili su puč u GO kojoj sam ja predsjednik. Fekete je nelegalno povukao članstvo BUZ-a sa sobom u SU, gdje u dogovoru s Milekićm saziva za subotu nelegalnu izbornu skupštinu - kaže Raspudić, koji je članstvo i sve one koji su, kako kaže, prešli u SU pozvao da se ne odazovu skupštini. Naziva ju nelegalnim skupom te dodaje da je njome prekršen Statut, ali i norme ponašanja.

- Držim da Fekete vuče članstvo Udruge invalida rada sa sobom iz stranke u stranku, manipulira njihovim imenima - dodaje suspendirani Raspudić.

– S aktualnim događajima u GO SU – raspuštanjem i suspenzijom predsjednika ja nemam ništa. Oni su mene zvali da pređem u SU i tako osnažim rad njenog GO. Ja sam samo obični član - odgovara Fekete. Potvrđuje da je sobom u SU doveo oko 100 članova.

BUZ-a nema

– Moja je želja da se sve umirovljeničke stranke spoje u jednu - dodaje Fekete, ali i potvrđuje da – BUZ-a u Đakovu više nema. Upućuje na odluke predsjednika SU-a Lazara Grujića, čijom je odlukom GO SU-a u Đakovu raspušten, a Raspudić suspendiran.

– Nije posrijedi nikakav puč, to je problem Mire Raspudića jer je izašao iz okvira rada unutar kuće. Mi smo kao i sve druge političke stranke – tamo gdje smatramo da trebamo pojačati rad i brojnost članstva, zatražimo da se to i radi. Nije odgovoreno na takve zaključke Skupštine pa smo, ne samo u toj GO nego u više ŽO i GO, izvršili statutarne promjene i zatražili da se održe izvanredne izborne skupštine. Politika traži sposobne i koji mogu dati rezultate, tu nema socijale. Pošto g. Raspudić nije učlanjivao (novo) članstvo, te su izostali njegovi rezultati, došlo je do suspenzije i raspuštanja GO. Nitko ne može izvršiti puč u stranci koja ima statut i koja radi po njemu. Predsjednik ŽO Milekić dao je izvješće da je nezadovoljan radom u Đakovu i došlo je do ovoga - kaže Grujić.

- GO Đakovo nije polučio očekivani rezultat, a u tu ga je situaciju svojim ponašanjem doveo Raspudić. Fekete nema veze s tim. Idu lokalni izbori, a i da ne idu – ne možete ne reagirati, ne rješavati stvari ako ste ozbiljna politička stranka - kaže Milekić, a Grujić dodaje: - Uostalom, ova situacija nikoga ne eliminira – na izvanrednoj izbornoj skupštini Raspudić, Fekete i bilo tko drugi mogu se kandidirati za predsjednika. Rad je jedino mjerilo.

Tako bi trebalo biti, pogotovo kada je do lokalnih izbora ostalo manje od tri mjeseca…

Suzana ŽUPAN
“Jesmo ostarjeli, ali smo genetski ono što jesmo!”

Na kritike javnosti da se umirovljeničke stranke uglavnom bave (samo) sobom, a da izostaje ozbiljnost i predanost koja se očekuje od ljudi umirovljeničke dobi, Lazar Grujić odgovara: “Mi jesmo ostarjeli, ali smo genetski ono što jesmo. Naše stranke nemaju ideologiju jer radimo u interesu umirovljenika, socijalno ugroženih i dr. Dok se druge stranke bore za uhljebljivanje svog kadra, gledamo kako preživjeti s malom mirovinom...” Pavo Milekić, pak, pojašnjenje za spomenute kritike vidi u tome da umirovljeničke stranke okupljaju dva različita mentaliteta – starije i mlađe. “Nismo ideološka politička stranka, nego umirovljenička. Uza sve, imate i ambicioznih pojedinaca koji bi kroz stranku htjeli na brzinu nešto ušićariti”, kaže Milekić.

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike