Regija
PRIJATELJSTVO

Posađena bukva
Objavljeno 21. veljače, 2017.

VUKOVAR

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sastao se jučer s gradonačelnikom Jastrebarskog Zvonimirom Novoselom, a pridružile su im se i vukovarske studentice - stipendistice Jastrebarskog Ines Krešić i Barbara Mihaljević. Svi zajedno zasadili su bukvu – dar Jastrebarskog – koja će s postavljenom natpisnom pločom u blizini vodotornja biti simbolom prijateljstva i suradnje dvaju gradova.

– Grad Vukovar niz godina brine se za studentsku populaciju, pa smo i ove godine izdvojili gotovo 2,5 milijuna kuna za studentske stipendije. K tome, s dodatnih pola milijuna kuna pridružili su nam se razni sponzori. Jedan od njih je i Jastrebarsko, i zahvaljujemo im na tome. Susret u Vukovaru i sadnja mladice kao simbola Grada Jastrebarskog, u neposrednoj blizini vodotornja koji je simbol Vukovara, predstavlja razinu prijateljstva i suradnje koja naša dva grada uspješno ostvaruju – kazao je Penava. Kako je rečeno, riječ je o posebnoj bukvi za grad Jastrebarsko. Naime, u nevremenu koje je Jastrebarsko pogodilo 2013. godine iščupana je 300 godina stara bukva iz gradskoga perivoja da bi u suradnji s Institutom šumarstva kloniranjem bilo stvoreno genetski istovjetno stablo. Mladica tog stabla posađena je sada u blizini vodotornja u Vukovaru kao simbol prijateljstva Vukovara i Jastrebarskog.

– Stablo je simbol života, ukorijenjenosti i razvoja. Zbog tog smo razloga upravo sa studenticama željeli posaditi stablo. Stipendiranje vukovarskih studenata posebna je čast i iskaz naše podrške da upravo ti mladi nađu korijene u svom gradu – kazao je gradonačelnik Novosel, dodavši kako Jastrebarsko stipendira vukovarske studente od 2012. godine i na taj način povezuje znanje i povijest dvaju hrvatskih gradova udaljenih 300 kilometara.

Ines Krešić studentica je prve godine diplomskog studija Sociologije upravljanja i javnih politika pri Sveučilištu Zagreb i drugu godinu zaredom prima stipendiju Jastrebarskog, dok je Barbara Mihaljević na 4. godini Učiteljskog studija pri Sveučilištu Zagreb i Jastrebarsko je stipendira prvi put.S.Butigan

Najčitanije iz rubrike