Osijek
“OČNI” SANIRAN NAKON POPLAVE

Na Oftalmologiji sada
operacije dan i noć
Objavljeno 21. veljače, 2017.
Obnova oštećenja prouzročenih poplavom bolnicu stoji pola milijuna kuna

Ovaj će tjedan i službeno biti završeni radovi na obnovi Zavoda za oftalmologiju KBC-a Osijek, koji je početkom siječnja pretrpio višemilijunske štete zbog pucanja toplovodnih cijevi na tavanu sescesijske vile iz 1905. godine u kojoj je smješten.

Prema riječima ravnatelja KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željka Zubčića, cijena obnove iznosi oko pola milijuna kuna. KBC Osijek financirao ju je iz vlastitih sredstava, te će po ispostavi računa tražiti refundiranje troškova od Ministarstva zdravstva, i to iz interventnih sredstava u koja je za ovu priliku obećao zagrabiti ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ono za što su najviše strepjeli specijalisti sa Zavoda bilo je stanje novih uređaja namijenjenih za operacije stražnjeg segmenta oka, vrijednih oko pet milijuna kuna. Naime, moralo se čekati da se uređaji prosuše kako bi ih se uopće smjelo upaliti. Svi su osim mikroskopa, srećom, bili pokriveni plastičnim folijama. Stoga se najviše strepjelo upravo za mikroskop jer je on iznimno važan za operacije koje dosad još nisu rađene u Osijeku i za koje se specijalisti Zavoda sada tek obučavaju, a inače je vrijedan 1,5 milijuna kuna.

- Sretni smo jer svi uređaji rade. Srećom, nisu oštećeni u poplavi, ali su serviseri tvrtke Zeiss našli vodu unutar mikroskopa, te napominju kako bi zbog toga s vremenom moglo doći do korozije na sklopovima. Zbog toga su se oni ogradili od budućih kvarova, ali mikroskop zasad dobro radi - naglašava ravnatelj Zubčić. Dodaje kako su na ovom dijelu Zavoda obnovljeni svi stropovi i podovi te je napravljen novi temeljiti servis postrojenja toplovoda.

Inače, u KBC-u Osijek kažu kako sa svim operacijama na Zavodu za oftalmologiju, koje su u siječnju potpuno stale, nastavljaju u ožujku. Prema obećanju predstojnika Zavoda, mr. sc. Ivana Krkovića, svi će zaostatci biti nadoknađeni do svibnja. Inače, tjedno se na ovom zavodu obavi pedesetak operacija, a kako nisu rađene oko šest tjedana, možemo reći kako će se do svibnja morati nadoknaditi nagomilanih tristotinjak operacija.

Nefreteta Z. EBERHARD
NOVO PROČELJE DO LJETA

Radovi na obnovi pročelja secesijske zgrade u kojoj se nalazi Oftalmologija počeli su u studenome prošle godine, dok bi trebali biti završeni do druge polovine ove. Na obnovi je pročelja Zavoda za oftalmologiju angažirana vukovarska tvrtka Volko. Za taj će posao biti utrošeno milijun i pol kuna, od čega je Grad izdvojio 790.000 kuna, a ostalo je osigurao KBC Osijek.

- Mi smo željeli da nam Grad pomogne i oko sufinaciranja obnove stolarije, ali sredstava, nažalost, nema. Tako da ćemo dobiti novo pročelje i kovanu ogradu - najavio je ravantelj, doc. dr. Zubčić.

Mikroskop radi, ali serviseri kažu kako će, s obzirom na to da je u njega ušla voda, s vremnom korodirati

troškovi

KBC ĆE TRAŽITI POVRAT NOVCA OD MINISTARSTVA

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike