Regija
ENERGETSKA OBNOVA

U najveću školu - pet milijuna kn
Objavljeno 18. veljače, 2017.

NAŠICE

Osječko-baranjska županija nastavlja s projektima energetske učinkovitosti u školama, pa je red došao i na Srednju školu Isidora Kršnjavoga, najveću u županiji, za koju je izrađen projekt za energetsku obnovu te se očekuje postupak javne nabave.

Vrijednost projekta je oko pet milijuna kuna, a sufinancira se iz EU fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Dio troškova pokrit će i Osječko-baranjska županija. Ravnatelj škole Željko Filjak kaže kako je projekt trenutačno najznačajnije kapitalno ulaganje u školu te će ostvariti energetske uštede i povećati kvalitetu boravka.

- Građevina je armirano-čelične konstrukcije montažnog tipa u kojoj je grijanje bilo riješeno lož-uljem, a kasnije se prešlo na plin. Izmjena kotlovnice ujedno je najveći zahvat – rekao je Filjak te naglasio kako je zgrada, unatoč tome što je stara 39 godina, vrlo dobro održavana.

- Svake godine, zahvaljujući sredstvima Županije, mi smo u mogućnosti obnavljati školu. Najviše smo uložili u zamjenu vanjske stolarije od jelovine - istaknuo je ravnatelj.

Osim zamjene sustava grijanja, izvršit će se obnova ovojnice i zamjena unutarnje rasvjete. Nakon obnove, planira se ostvariti smanjenje potrošnje energije od najmanje 50 posto te prelazak u viši energetski razred. Uštedom energenata ujedno će se povećati školski proračun pa će se sredstva moći iskoristiti za druge aktivnosti u školi

Ravnatelj ističe kako je Županija prije nekoliko godina pokrenula projekt energetske učinkovitosti ugradnjom sustava za praćenje utroška energije.

- Potrošnja se prati preko internet-sustava i svaki ponedjeljak i petak očitava se brojilo već nekoliko godina pa su ti podaci bili baza za izradu projekta za energetsku obnovu i energetskog certifikata. Osim toga, cijeli projekt imat će i estetsku komponentu, dakle pridonijet će se uređenosti građevine kao cjeline - zaključuje Filjak te dodaje kako vjeruje da će se u 2017. otvoriti javni natječaj i započeti s radovima koji bi trebali trajati dvije godine.

Snježana FRIDL
Doprinos djelatnika škole

Kompletnu projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka Valenčak iz Našica, a u projektnom timu sudjelovali su i djelatnici škole, koji su pripremali sam projekt. “Kvalitetna provedba projekta ključna je pri korištenju nepovratnih sredstava iz fondova EU-a. Znači, potrebno je kvalitetno pripremiti dokumentaciju, a koja predstavlja temelj za izvršenje radova. U pripremi dokumentacije sudjelovali su naši djelatnici Dragana Bogojević, Goran Knežević, Sanja Kurucić i Barbara Bošnjak. Oni su radili na tehničkoj pripremi projekta”, napominje Filjak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike