Magazin
TONINO PICULA

Kršenje principa konstitutivnosti izlaže stabilnost BiH rizicima
Objavljeno 18. veljače, 2017.

Tijekom rasprave o Izvješću o napretku BiH za 2016. godinu u Strasbourgu predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula rekao je:

- Principi konstitutivnosti i federalizma vrlo su važni za funkcioniranje tako složene i asimetrične države kakva je BiH. Njihovo daljnje kršenje izložilo bi stabilnost zemlje većim rizicima od bilo kakvih vanjskih pritisaka.

Zastupnik Picula čestitao je izvjestitelju za BiH Cristianu Dan Predi na odličnoj suradnji na ovoj Rezoluciji i poručio kako je to prilika za postavljanje pitanja što je danas prava realnost Bosne i Hercegovine.

- Od situacije u BiH kompleksnije su samo ideje kako razvijati odnose u zemlji koja je najteže stradala u ratovima devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije. Neovisno o nezakonitom referendumu u RS, pred BiH su mnogi krupni socioekonomski i sigurnosni izazovi. Za razliku od drugih zemalja zapadnog Balkana, razlozi za blokade i krize u BiH pretežno su unutarnjopolitički - naglasio je Picula u svom govoru.

Da je BiH drugačija država, njene obveze na europskom putu mogle bi se podijeliti na lakše i teže, kratkoročne i dugoročne:

- No, BiH ima kompleksan politički sustav u kojem se odluke ne donose na lak i jednostavan način i svaki pomak u pravcu europske transformacije pogađa okoštali dejtonski poredak - kazao je Picula.

Dodao je da treba pozdraviti svako rješenje koje će biti posljedica unutrašnjeg konsenzusa, a ne vanjskog nametanja:

- Ono na što treba biti posebno osjetljiv je ustavna jednakopravnost i ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i građana u BiH, a pravednu zastupljenost treba osigurati i drugim zajednicama - zaključio je Picula.

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta krajem siječnja usvojio je sve Piculine amandmane:

- Amandmanima pozivamo na političke i izborne reforme kako bi se BiH preobrazila u funkcionalnu državu; poštovanje principa na koje pozivaju i prijašnje rezolucije Europskog parlamenta poput federalizma i decentralizacije - stoji u Piculinim amandmanima, pri čemu je naš europarlamentarac izrazio žaljenje zbog nedovoljnog napretka u rješavanju problema onečišćenja okoliša od strane rafinerije u Bosanskom Brodu.(HINA/D.J.)

Najčitanije iz rubrike