Osijek
PIZZERIJE PODIGNULE CIJENE

Ugostitelj: Poskupili smo, ali jednako zarađujemo.
Gosti: Pizza postala luksuz!
Objavljeno 17. veljače, 2017.
Ako je pizza prije stajala 35 kuna, a sada je 40, dodatni profit iznosi 1,25 kn

Jeste li i vi jedni od onih koji su nedavno naručili omiljenu pizzu, pa ste se neugodno iznenadili kada vam je stigao račun jer joj je cijena bila viša od one na koju ste naviknuli? Niste jedini!

Naime, od 1. siječnja ove godine stopa PDV-a na ugostiteljske usluge s dotadašnjih je 13 posto skočila na 25 posto. Zbog toga su mnogi ugostiteljski objekti, od kafića do restorana, odlučili kompenzirati ovaj skok podizanjem cijena pića i hrane, što je trend koji nije zaobišao ni Osijek. Cijena kave, primjerice, u brojnim je kafićima viša za kunu ili dvije. Mnogi gosti prigovaraju kako ugostielji nisu snizili cijene kada je PDV bio niži, ali su zato pohitali povisiti ih kada je PDV povećan.

Učinili su to i mnogi vlasnici pizzerija i restorana. U svojoj ponudi najčešće imaju pizze različitih veličina - male, srednje, jumbo i gigantice. Usporedbom prijašnjih i sadašnjih cijena, uočili smo, primjerice, kako su male pizze poskupjela kunu ili dvije, srednje od dvije do sedam kuna, jumbo pizze od pet do čak sedamnaest kuna, a gigantice do deset kuna. S obzirom na to da su iz godine u godinu cijene pizza rasle, čak i onda kada je stopa PDV-a na ugostiteljske usluge bila niža, kupci se pitaju do kada će to jednostavno jelo, koje se smatra brzom hranom, imati tretman kao neka složenija, za pripremu kompliciranija jela. U nekim je pizzerijama cijena velike pizze u posljednjih sedam godina narasla za više od 20 kuna.

Hoće li, dakle, pizza, koja slovi za jedno od najpopularnijih jela u svijetu upravo zbog lako dostupnih i jeftinih osnovnih sastojaka te jednostavnosti pipreme, ako se ovakav trend nastavi, postati luksuzom?

Dok neki od ugostitelja pravdaju ovaj skok cijena povećanim davanjima državi ili poskupljenjem namirnica kod dobavljača, drugi ne žele povisiti cijene, ali će najavljuju, pod pritiskom konkurencije, možda to na kraju ipak učiniti.

- Novonastalom situacijom nismo zadovoljni ni mi kao ugostitelji, ni naši gosti. Gosti gube novac, a mi gubimo goste, svi su na gubitku, osim države. Čitava razlika između prijašnje i sadašnje cijene odlazi na PDV, te mi nemamo nikakve koristi, odnosno veće zarade od poskupljenja - poručio je vlasnik poznate osječke pizzerije koji je želio ostati anoniman.

Objasnio je kako je u njegovu restoranu, kao i u većini restorana s čijim smo vlasnicima razgovarali, cijena pizze povišena od četiri do osam kuna, pa ćete tako najtraženiju capricciosu srednje veličine umjesto dosadašnjih 35 kuna, platiti 39 kuna, a želite li ju u jumbo-veličini, za nju ćete umjesto 70 kuna sada morati izdvojiti 78 kuna.

- Prije smo svake subote naručivali giganticu za ručak naše peteročlane obitelji. No, s ovim cijenama to ćemo odsad činiti možda samo jednom mjesečno. Nevjerojatno je da tako jednostavno jelo postaje luksuz!

Jasenka PEJAKOVIĆ
NORMATIVI I CIJENE

Iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek kažu kako, s obzirom na normative u izradi pizze i odabir namirnica, pizzu capricciosu srednje veličine, koja sa svim sastojcima teži oko 750 grama, kod kuće možemo pripremiti već za petnaestak kuna. Cijena, dakako, raste ako se odlučimo za najkvalitetniju šunku i sir.

PROVJERITE CIJENU PRIJE NARUDŽBE

Mnogi su restorani povisili cijene pizza, ali ih još uvijek nisu izmijenili na svojim jelovnicima dostupnim preko njihovih internetskih stranica. Dakle, ako naručujete pizzu dostavom, pitajte je li cijena jednaka onoj navedenoj na internetu ili na letku koji imate od prije kako ne biste ostali zatečeni iznosom na računu.

opravdanje

PDV NA UGOSTITELJSKE USLUGE POVEĆAN S 13 NA 25 %

Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike