Regija
ODLUKA VLADE JE MRTVO SLOVO NA PAPIRU

Godinu dana čeka se
odluka Ustavnog suda
o brodskom sveučilištu
Objavljeno 15. veljače, 2017.
Rektorski zbor zatražio je ocjenu ustavnosti osnutka sveučilišta u Brodu

SLAVONSKI BROD - Gotovo dvije godine nakon odluke Vlade i Hrvatskog sabora o osivanju Sveučilišta Slavonski Brod – devetog javnog sveučilišta nastalog spajanjem dvaju fakulteta koji djeluju pri osječkom Sveučilištu “Josip Juraj Strossmayer” i Veleučilišta Slavonski Brod, njegova je realizacija tek mrtvo slovo na papiru.

Rezultat je to stava i ustavne tužbe Rektorskog zbora. Naime, unatoč odluci Vlade i Sabora, nakon čega je nova visokoškolska ustanova registrirana u Trgovačkom sudu i izabran privremeni rektor, dr. sc. Roberto Lujić, Rektorski zbor, u kojem su rektori osam postojećih javnih sveučilišta, tada je kritizirao odluku o osnivanju s obrazloženjem da trenutačno nema novca za osnivanje novih sveučilišta te da taj potez ne “pridonosi kvaliteti i razvoju obrazovanja i znanstvenoga rada, nego, naprotiv, njegovu oslabljivanju”. Stoga su podnijeli ustavnu tužbu, odnosno zatražili ocjenu ustavnosti osnivanja brodskog sveučilišta. Smatraju da je Vlada ugrozila autonomiju sveučilišta budući da, prema zakonu o osnivanju novog, Sveučilište u Osijeku mora donijeti odluku o izdvajanju dvaju brodskih fakulteta (Strojarskog fakulteta i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti) iz sastava osječkog Sveučilišta kako bi se pripojili novoj instituciji. Rektorski zbor tvrdi da je najprije osječko Sveučilište trebalo samo donijeti odluku o izdvajanju fakulteta, a tek nakon toga bilo bi moguće ozakonjenje brodskog sveučilišta.

Za nedavnog posjeta Slavonskom Brodu ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić na novinarski upit o sudbini brodskog sveučilišta odgovorio je da je to pitanje odnosa između osječkog i brodskog sveučilišta, prije svega vezano uz dozvolu Sveučilišta u Osijeku za osamostaljivanje slavonskobrodskih sastavnica.

Kako je potvrdio privremeni rektor sveučilišta u Slavonskom Brodu Roberto Lujić, više od godinu dana čeka se odluka Ustavnog suda i do tada se ne može učiniti ništa, jer slijedom toga najmlađe hrvatsko sveučilište nije uvršteno ni u državni proračun, što onemogućuje realizaciju bilo kakvih aktivnosti.

Anita BENIĆ
Godišnje 2000 studenata

U Slavonskom Brodu tijekom jedne akademske godine studira oko 2000 studenata. Uz nove studijske programe, kažu zagovornici brodskog sveučilišta, povećao bi se broj studenata te bi se mnogim mladim ljudima, kojima je odlazak na studij problem zbog materijalnih prilika ili drugih razloga, omogućilo stjecanje visokog obrazovanja u svome gradu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike