Autoglas
VOLVO 7900 ELECTRIC

Hybrid za Värnamo
Objavljeno 14. veljače, 2017.

Na ulicama gradića Värnama, na jugu Švedske, od jeseni ove godine gradski promet obavljat će isključivo autobusi bez štetnih emisija. Elektrificirani autobusi Volvo 7900 Electric Hybrid tako će prometovati prvim gradom u Švedskoj u kojemu je posebno uređen gradski promet. To je moguće i zato jer je riječ o gradiću s 19.000 stanovnika.

- Zaista je impresivno da su värnamske gradske vlasti odlučile preuzeti ulogu predvodnika i stvoriti održiv javni transportni sustav temeljen na našim hibridnim autobusima. Električno pokretani autobusi budućnost su javnog prijevoza i za velike gradove i za mala mjesta - objašnjava Martin Spjern, menadžer u Volvo Busesu. Elektrifikacija Värnamovih autobusa pridonijet će privlačnijem javnom prijevozu i boljem urbanom okruženju, s manje buke i nižom razinom zagađenja. Istovremeno, autobusi će prometovati češće, na većem broju novih linija. Cilj je učetverostručiti broj putovanja u javnom prijevozu u trogodišnjem razdoblju. “Ovim potezom poduzeli smo još jedan korak u stvaranju atraktivnog grada sutrašnjice, s pogledom čvrsto uperenim u razvoj po mjeri čovjeka (human-centric) te rast populacije u našoj općini na 40.000 stanovnika do 2035. godine”, kaže Behnam Sharo, gradski arhitekt.

Volvo 7900 Electric Hybrid bus radi tiho na električni pogon, bez ispušnih plinova na 70 % svojih vožnji. Pokreću ga elektromotor s baterijama i mali dizelski motor. Punjenje baterija na stanicama za punjenje traje samo tri do četiri minute, što je posve dovoljno. Sklopivi krovni pantograf prislanja se uz stanicu za punjenje, što je sigurno i jeftino rješenje, a tijekom punjenja preko pantografa ostvaruje se komunikacija između autobusa i stanice preko WiFi konekcije. U odnosu na standardne (dizelske) autobuse, ovi električni troše ukupno 60 % manje energije. Autobusi koji će prometovati u Värnamu koristit će električnu energiju iz obnovljivih izvora, a kao gorivo koristit će HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), dakle obnovljivo gorivo, čime će se aktivna emisija CO2 smanjiti za 90 %.M.P.

KLJUČ U RUKE

Autobusi će koristiti stanice za punjenje tvrtke ABB, po principu ključ u ruke, dok će Volvo biti zadužen za njihovo održavanje, po fiksnim mjesečnim troškovima. Program elektrifikacije javnog prijevoza u Värnamu zajednički je napor providera Jönköpings länstrafik i operatora Nettbuss.

Možda ste propustili...

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala