Novosti
NERIJEŠENA UBOJSTVA U SLAVONIJI

Deset ubijenih u 20 godina, a ubojice i dalje na slobodi
Objavljeno 10. veljače, 2017.

Deset ubojstava u Osječko-baranjskoj županiji počinjenih od 1998. godine još uvijek nije riješeno. Deset je ljudi ubijeno, no njihovi ubojice i dalje su na slobodi.

Već je više od deset godina prošlo od posljednjeg neriješenog ubojstva, kada je u središtu Osijeka, na vratima restorana “Bonus”, ubijen Osječanin Samir Nukić (36). U Samira je 17. prosinca 2006. oko 20.40 još uvijek nepoznati muškarac ispalio šest hitaca, koji su ga pogodili u glavu i vrat. Nakon toga ubojica bježi iz Ulice Hrvatske Republike prema Sunčanoj, a potom do Zrinjevca. Nakon tog okrutnog ubojstva policija je osnovala poseban tim koji se bavio tim slučajem, no, iako je ispitano na desetke osoba, istraga nije urodila plodom.

Oslobođeni

Za rješavanje takvih slučajeva 2012. u Ravnateljstvu policije osnovan je Odjel za hladne slučajeve. Već u srpnju sljedeće godine u Osijeku održana konferencija za medije na kojoj je objavljeno kako je nakon devet godina riješeno ubojstvo Pere Martića (38) i Jadranke Modrić (26), koji su ubijeni u osječkom hotelu “Turist” 28. ožujka 2004. Za to su bili osumnjičeni Damir Handanović, zvani Prcko, i Davor Čizmok, zvani Čizma. Slijedilo je suđenje na Županijskom sudu u Osijeku, no u nedostatku izravnih materijalnih dokaza, kao i nakon svjedočenja brojnih svjedoka, Prcko i Čizma oslobođeni su optužbi za poticanje i dvostruko ubojstvo. Nakon žalbi višem sudu predmet je vraćen na ponovno suđenje, koje se očekuje ove godine.

Odjel za hladne slučajeve neposredno provodi kriminalistička istraživanja nerazriješenih slučajeva s posebnim naglaskom na kaznena djela iz domene krvnih i seksualnih delikata, kao i imovinskih delikata s elementima nasilja.

Policija “pred zidom”

- Metodologija rada u hladnim slučajevima zamišljena je tako da se policijske uprave obrate za pomoć Odjelu za hladne slučajeve u događajima u kojima su one “došle pred zid”, tj. u događajima gdje su policijski službenici policijske uprave poduzeli sve što je u njihovoj moći, a to nije rezultiralo otkrivanjem počinitelja tog događaja. Policijske uprave slijedom toga navedenom odjelu predlažu događaje koji moraju ispunjavati određene uvjete, a koji se najviše odnose na cjelovitost predmeta, jer se radi o predmetima starima više godina. Ako se određeni događaj prihvati kao hladan slučaj, obavlja se njegova detaljna analiza. Potom se sastavljaju određene preporuke koje će poduzeti policijska uprava ili će kriminalističko istraživanje preuzeti i provesti Odjel za hladne slučajeve, samostalno ili u suradnji s policijskom upravom – doznajemo iz Ravnateljstva policije.

U takvim se događajima istraga provodi više godina, a radi se o najopsežnijim i najzahtjevnijim istragama, koje se analiziraju, a sukladno s provedenom analizom određuje se što je još potrebno poduzeti da bi se neki događaj riješio. Iako postoji mogućnost da se, unatoč svim poduzetim mjerama i postupcima te uloženim naporima, pojedini događaji ne riješe odmah, bitno je napomenuti kako se na njima radi sve do trenutka nastupanja apsolutne zastare, kada prestaje zakonsko uporište za daljnji rad.

Policijska uprava osječko–baranjska od Odjela je zatražila pomoć za dva događaja, Brodsko-posavska za njih šest, a Vukovarsko-srijemska za jedan događaj. Iz Ravnateljstva policije ističu da ne mogu davati detalje niti navesti o kojim je događajima riječ jer se na njima trenutno radi.

Sandra LACIĆ

SLAVONSKI HLADNI SLUČAJEVI

17. travnja 1998.

Čepinci Ante Lozić i Slavko Papić likvidirani su hitcima iz “škorpiona” u Osječkoj ulici u Čepinu.

7. siječnja 1999.

Kobni hitci u Žutom naselju, u Retfali, ispaljeni iz “škorpiona” u rukama nepoznatog krvnika usmrtili su Miljenka Bulića (33) iz Osijeka.

27. siječnja 2000.

Četiri radnika gradske komunalne tvrtke pronašla su u grmlju u osječkom Perivoju kralja Tomislava mrtvo tijelo inženjera Nikole Šebalja (rođ. 1958). Ubijen je iz vatrenog oružja.

1. travnja 2000.

U Čepinu je pronađeno tijelo muškarca za kojeg se dandanas ne zna ni identitet, a kamoli tko ga je ubio.

6. studenoga 2000.

U Đakovu je ubijena umirovljenica Nada Vince (rođ. 1963.).

7. studenoga 2000.

Samo dan nakon ubojstva Nade Vince, u Lapovcima, selu kod Đakova, ubijena je i druga umirovljenica - Terezija Grigić (rođ. 1935.).

5. listopada 2002.

U nerazjašnjenjim okolnostima oko 5.50 pred vratima svoje kuće u Baranjskoj ulici u Osijeku pronađen je mrtav osječki poduzetnik i vlasnik Gradske mjenjačnice Darko Dakić (37).

24. listopada 2003.

U blizini župne crkve svetog Petra i Pavla oko 23.20 hladnokrvno je likvidiran Vlado Barbarić Pap (45). Ubojica mu je prišao i iz neposredne blizine u njega ispalio devet hitaca kalibra 9 milimetara.

17. prosinca 2006.

Osječanin Samir Nukić hladnokrvno je ustrijeljen u samom središtu Osijeka, ispred restorana “Bonus”.

pomoć

ODJELU SE POLICIJA JAVLJA KADA SE NAĐE “PRED ZIDOM”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike