Novosti
POJAČANE MJERE OPREZA

Više policajaca na ulicama hrvatskih gradova i sajmovima
Objavljeno 23. prosinca, 2016.

Vezani članci

POTRAGA ZA NAPADAČIMA IZ BERLINA

Terorizam je prijetnja, i Hrvatska jača sigurnost

Premijer Andrej Plenković osudio je u četvrtak teroristički napad u Berlinu i ubojstvo ruskog veleposlanika u Ankari. Vladama Njemačke i Rusije izrazio je sućut i rekao kako su mjere opreza u Hrvatskoj uobičajeno pojačane.

- Terorizam je ozbiljna i velika prijetnja suvremenoga svijeta, prijetnja EU-u. Hrvatska je članica NATO-a i EU-a. O tome moramo voditi posebno računa. Naše je Ministarstvo unutarnjih poslova podignulo mjere opreza na način kako se to radi u ovakvim situacijama kada smo blizu kraja godine, kada postoji mnogo javnih okupljanja, kada su važna prometna čvorišta dodatno pokrivena, a granica kontrolira većim intenzitetom nego inače. I smatram da time dajemo svoj doprinos sigurnosti građana - rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Podsjetio je i da je Vlada osnovala povjerenstva za izradu nove strategije nacionalne sigurnosti, kao i novog zakona o sustavu domovinske sigurnosti te najavio intenziviranje njihova rada. "Uzet ćemo u obzir nove prijetnje i nove ugroze i pronaći odgovarajuće zakonske i operativne mjere i poboljšati kvalitetnu suradnju s državama saveznicama i partnerima u okviru europskih i transatlantskih organizacija", rekao je. Kazao je kako je to bila i jedna od tema prošlotjednog sastanka Europskog vijeća, a ističe da je postignut dogovor o revidiranju šengenskog zakonika. “Posebno smo uvrstili jedan dio zaključaka Europskog vijeća koji uzima u obzir specifičan položaj država poput Hrvatske koja nastoji ispuniti kriterije za ulazak u šengenski sustav. I to će sigurno pomoći da ne dolazi do novih troškova ili problema, tzv. uskih grla na granici s našim susjednim državama, članicama EU-a koje su u okviru Schengena, poput Slovenije i Mađarske”, rekao je Plenković. H

TREĆI STUPANJ

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je da je u Hrvatskoj na snazi treći stupanj povećanih mjera sigurnosti, kakav je bio i lani, no nema naznaka da bi se u RH mogao dogoditi teroristički napad sličan onom u Berlinu. Nesretni događaj u Berlinu jedan je od razloga za povećane mjera sigurnosti, kazao je Orepić i napomenuo da se inače u ovo doba godine povećava zaštita javnih prostora i ljudi.

Možda ste propustili...