Regija
SLATINČANI U ŠOKU

Panika zbog odlaska jedinog pedijatra
Objavljeno 9. veljače, 2017.
Dr. Željkica Gerenčir otkazala je ugovor o radu, mijenja ju pedijatrica Vlasta Hanich u orahovačkoj ordinaciji

SLATINA - Potaknut komentarima na društvenim mrežama da pedijatrijska ordinacija u Slatini prestaje s radom 11. veljače 2017. godine, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Kazimir Libl u utorak je u priopćenju za javnost pozvao odgovorne za taj slučaj, prije svega ravnatelja Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije Igora Fazekaša, da se javno očituju o slučaju i da pojasne “zašto je jedini pedijatar u Slatini odlučio dati otkaz, umjesto da su osigurani uvjeti za još jednu, dodatnu pedijatrijsku ordinaciju”. SDP smatra da je eventualne probleme trebalo riješiti prije nastanka sadašnje situacije, a traži također očitovanje i gradonačelnika Ivana Roštaša.

Ordinacija ostaje

O nastaloj situaciji jučer se javnosti priopćenjem obratio ravnatelj Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije Igor Fazekaš, koji je ustvrdio da je neistinita informacija da se u Slatini zatvara pedijatrijska ordinacija.

“Nakon našeg telefonskog razgovora 1. veljače, Željkica Gerenčir, dr. med. spec. pedijatar, dana 2. veljače mailom je poslala informaciju da s danom 6. veljače otkazuje svoj Ugovor o radu u Domu zdravlja Virovitičko-podravske županije, a 6. veljače zaprimljen je i pismeni Zahtjev za raskid Ugovora o radu u kojemu je navedeno da će tijekom otkaznog roka koristiti godišnji odmor počevši s 13. veljače, čime smo dovedeni u iznimno neugodnu situaciju kako bi se osigurao nesmetani rad navedene ordinacije”, stoji u priopćenju.

Ravnatelj Fazekaš priopćio je također da će liječnicu, kao i u dosadašnjim slučajevima korištenja njenog godišnjeg odmora, mijenjati Vlasta Hanich, dr. med. spec. pedijatrije u ordinaciji Orahovica, i u svojoj smjeni, a informaciju o radnom vremenu pacijenti mogu pročitati na vratima ordinacije te se informirati putem telefona 553-994.

U skladu sa Zakonom o radu, koji kaže da radnik može otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok, liječnici Gerenčir Ugovor o radu na osobni zahtjev prestaje s danom 7. ožujka 2017. godine. Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije u utorak, 7. veljače, ponovno je raspisao natječaj za zasnivanje radnog odnosa dr. med. spec. pedijatra i čini maksimalne napore kako bi osigurao nesmetano obavljanje zdravstvene zaštite na prostoru cijele Virovitičko-podravske županije, pa tako i pacijentima pedijatrijske ordinacije u Slatini.

Ravnatelj Fazekaš tvrdi da nema razloga za širenje panike jer se ordinacija ne zatvara. Liječnici, koja je sama dala otkaz, zahvaljuje na dosadašnjoj suradnji i želi svaki uspjeh u daljnjem radu.

“Previše problema”

Pedijatrica Željkica Gerenčir u Domu zdravlja Slatina radi već 15 godina, od prvog dana svoga staža, a pedijatrijsku ordinaciju vodi od 2004. godine.

– Nažalost, ovo je bio moj način da nekome skrenem pozornost na svoje nezadovoljstvo i da pokažem da stvari ne funkcioniraju. Ja nisam rođena u Slatini, ali volim Slatinu i želim ostati raditi u Slatini, moja djeca su Slatinčani i oni također ne žele otići. Pokušavala sam razgovarati s ravnateljem i ukazivala sam na nedostatak logopeda, na probleme s fizikalnom terapijom, na skraćeni rad laboratorija, a sve to pokazuje da imam mnogo lošije uvjete rada nego kolege u Virovitici, uz isti, a možda i veći broj pacijenata. Kolegica u Orahovici i ja pokrivamo cijeli istočni dio županije. Svi smo pretrpani, kao i obiteljska medicina, ali o tome nitko ne želi razgovarati. Sustav još nekako funkcionira jer se ljudi maksimalno zalažu, ali oni “pucaju”. Otkaz je moj pokušaj da svratim pozornost na cijeli taj problem, koji je iznimno velik - kaže Željkica Gerenčir. Razloge podnošenja otkaza dr. Gerenčir pojasnit će i gradonačelniku Slatine Ivanu Roštašu, kome će također ukazati da bi Grad trebao malo više učiniti za slatinsku djecu, a to će iznijeti i obnašateljici dužnosti župana Sanji Bošnjak.

– Imam dojam da su svi sada pokazali volju i želju da se problemi riješe. Liječnika u Hrvatskoj nema i ja mogu sutra otići bilo kamo, ali ja hoću nešto učiniti za svoj grad. Nije problem u meni, ja hoću raditi, ali u istim uvjetima kao i drugi pedijatri. Možda je problem u nedostatku komunikacije i neshvaćanju ozbiljnosti problema - dodaje Gerenčir.

Petar ŽARKOVIĆ
Gerenčir: Razmislit ću o koncesiji

Dr. Gerenčir neće se javiti na natječaj Doma zdravlja, ali “ako raspišu natječaj za koncesiju pod normalnim uvjetima, gdje neću dobiti rok od subote do ponedjeljka da skupim 50, ili koliko treba 'papira' za koncesiju, možda ću razmisliti”. kaže da hoće raditi i voditi svoju ordinaciju, u kojoj godinama radi, a ne želi otvarati “nekakvu novu ordinaciju”.

Možda ste propustili...

PRVA NA PODRUČJU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Zvjezdarnica u Drenovcima

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike